Családireceptkönyv.hu

Vadas Békebeli


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


címlapBékebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
Keresés:
mindenhol
mi van a hűtődben?
receptkalóriatápanyag
Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.) recept
receptek húsételek vadas
Durcsó Durcsó receptje egy adag: 655 kcal
Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
receptkönyvbe hozzászólások (16) jegyzet
story

Az úgy volt, hogy amikor karácsonyra hazalátogattam Pestre, rögtön megkértem anyukámat, hogy főzzön vadast, míg otthon vagyok. De persze a karácsonyi lakomák (kacsa confit, bárány), meg a hazatéréskor kötelező, Angliában elérhetetlen fogások (sóska, puliszka) miatt sem idő nem jutott vadas barátunkra, sem a pocakunkban nem maradt elég hely. Mikor kb. egy hete Anya telefonon elmesélte, hogy következő...

story folytatása
hozzávalók / 4 adag

A húshoz
50 dkg marhabélszín (vagy felsál, hátszín, fehérpecsenye)
2.5 dkg füstölt szalonna
2.5 dkg mangalica zsír
A pácléhez
2 kis db sárgarépa
1 kis db fehérrépa
1 db borókabogyó
fekete bors ízlés szerint (szemes)
1 db babérlevél
2 ek ecet
só ízlés szerint
A szószhoz
1 evőkanál finomliszt
1 dkg cukor
1 teáskanál mustár
1 teáskanál ecet
A zsemlegombóchoz
2 db zsemle (szikkadt)
2 ek napraforgó olaj
20 dkg finomliszt
1 db tojás
0.5 dl tej (amennyit felvesz)
0.5 dl víz (amennyit felvesz)

Elkészítés:



A húst alaposan lehártyázzuk.
Elkészítjük a páclevet: a répákat és a hagymát karikára vágjuk, és 0,5 l sós vízben félpuhára főzzük őket a fűszerekkel együtt. Az ecetet csak a végén keverjük bele.
A húst lábosba helyezzük, és télen a meleg, nyáron a már kihűlt páclével leöntjük. Mikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és 2-3 napig, időnként megforgatva pácoljuk.
Mikor eljön a nagy nap, a húst kiszedjük a pácléből, megtűzdeljük a szalonnával, és megkenjük a fagyos zsírral. (Az sem baj, ha ez utóbbit kis darabokban helyezzük a tetejére.)
Lábosban vagy tepsiben 180 fokos sütőbe helyezzük, és időnként saját zsírjával locsolgatva, félig megsütjük (30 perc).
Ezután melléhelyezzük a pácléből kihalászott zöldségeket, pár kanál lével meglocsoljuk, hogy tocsogós legyen, lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és puhára sütjük (kb. 2 óra, de lehet több is).
Időnként (én 15 percenként tettem) ellenőrizzük, hogy kellően tocsog-e, s időről időre egy kevés plusz páclével locsolgatjuk meg. Mikor puhának tűnik, a szeletelés irányába kettévágva ellenőrizhetjük a belsejét.
Mikor a hús puha, leszedjük a fedőt, és zsírjára sütjük (kb. 10 perc). Ezután a húst letakarva, melegen tartjuk, a zöldségeket pedig egy lábosba helyezzük (vagy benne hagyjuk, ha abban sültek).
Szósz elkészítése:


1 ek liszttel megszórjuk a répákat és a hagymát, és - mintha rántást készítenénk - együtt átpirítjuk őket. Ezután kézi turmixgéppel pempősítjük a szósz alapját.
Felöntjük annyi páclével, amennyi "vadas szósz"-sűrűségűvé higítja a pempőt, s felforraljuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, és pici vízzel felöntve a szószhoz keverjük.
Kóstolgatni kell: végül mustárral, ecettel, további cukorral, sóval, esetleg valamilyen piros lekvárral lehet ízesíteni.
A húst felszeleteljük, leöntjük a szósszal, és a zsemlegombóccal tálaljuk.
Zsemlegombóc elkészítése:


A zsemlegombócot bőven van időnk elkészíteni, míg sül a hús. Először a szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
A lisztből, a tojásból és megfelelő mennyiségű tej és víz keverékéből közepesen sűrű nokedlitésztát kavarunk. Hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
Forró, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, evőkanál segítségével. Pár perc után néhányat kettévágva ellenőrizzük, hogy megfőttek-e. Ha túl nagyok, az összeset kettévághatjuk.

Vadas Békebeli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mustáros-gombás marharagu tésztával
Mustáros-gombás marharagu tésztával

1. A marhalábszárat az inaktól megtisztítjuk, majd felkockázzuk. 2. Egy tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd kevés liszttel összeforgatjuk. 3. Egy lábasban kacsazsírt olvaszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Zürichi tokány
Zürichi tokány

A hagymát finomra aprítjuk, a gombákat nagyságtól függően egészben hagyjuk vagy félbevágjuk. A húst vékony csíkokra metéljük, és a felhevített vajon több adagban kb. 6-6 perc alatt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Vörösboros marha recept
Vörösboros marha recept

A hús Felszeleteljük a húsokat ujjnyi vastagságra, én nem szoktam kiklopfolni, de szokás kérdése. Nálunk a férjem azt mondja, nem papírt akar enni :) Besózzuk, meg a mustárral ki...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Bélszin borjúszűzzel töltve
Bélszin borjúszűzzel töltve

A bélszínt lehártyázom, és mustárral enyhén bekenve, olajban 2 napig érlelem. A borjúszűzet az elkészítés napján szépen megformázom, sózom, borsozom. Kevés olajon a húsokat elősütö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk