1,5 kg egyben hagyott sertés oldalas
só, bors
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl víz vagy sör
ízlés szerint csípős édesítő (házi vagy Édes Anna/Erős Pista)
A töltelékhez:
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma aprítva
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
20 dkg sertésmáj apróra vágva
4 db zsemle beáztatva, kinyomkodva
2 egész tojás
fél tk őrölt kömény
1 csokor petrezselyem felaprítva
só, bors
ha igényli akkor kevés zsemlemorzsa
A húst csont felett felszúrjuk, minél nagyobb zsebet készíttetünk rá. Megmossuk és a fűszerekkel alaposan beízesítjük. Félre tesszük és közben elkészítjük a tölteléket.
Olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a májat és összesütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott zsemléket, az aprított petrezselymet, a tojásokat és a többi fűszert. Jó alaposan összedolgozzuk, és az oldalasba töltjük. Nem kell nagyon feszesre tömni. Ha elkészültünk vele akkor a rést hústűvel lezárjuk.
A kimaradó tölteléket a hús mellé halmozzuk. Aláöntjük a vizet vagy a sört, és lefedjük alufóliával.
200 fokra előmelegített sütőben puhulásig pároljuk, majd fedetlenül 180fokon pirosodásig sütjük. Ha kihűlt a csontok mellett remekül szeletelhető.
A karajt leválasztottam a csontról, valamit a szűzérmét is, az enyémen az is volt. A csontot félretettem a levesnek. A húst szeletekre vágtam, sóztam, frissen őrölt borssal és kömé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Az oldalas minden oldalát besózzuk, tepsibe tesszük. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és egyenletesen elosztjuk a húson. A vöröshagymát felkarikázzuk és szintén...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyértészta: Főzzük meg a burgonyát, törjük össze, és hagyjuk kihűlni. Az élesztőt 1 dl tejjel és 1 kávéskanál cukorral futtassuk fel. Öntsük egy tálba a maradék fél dl tejet,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zsírt tepsibe tesszük. A megmosott tarját besózzuk és a zsír tetejére tesszük. Megszórjuk köménnyel és a tetejére tesszük a kettévágott gerezd fokhagymát. Egy kis vizet öntünk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű