A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 tk. sütőpor
1-2 ek. tejföl
A pudinghoz:
5 tojás sárgája
1 nagy ek étkezési keményítő
6-10 dkg cukor (ízlés szerint, ki milyen édesen szereti)
5 dl tej
vanília
És gyümölcsök a tetejére. Hogy mennyi? Sok!
1. A lisztet egy mély tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, majd beledobjuk a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk a liszttel, amíg nagyjából egynemű nem lesz. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható, nem túl lágy, és nem ragacsos tészta legyen belőle. Kinyújtjuk, piteformában elhelyezzük, a belsejébe sütőpapírt terítünk, és erre szórunk némi lencsét babot. 170 fokon 15 percig sütjük így a tésztát (ez a vaksütés), majd levesszük a sütőpapírt (a babbal, lencsével együtt, persze), és még adunk neki így is öt percet, hogy a közepe is rendesen megsüljön.
2. Egy lábasban összekeverjük a tojássárgákat a cukorral és a keményítővel, felengedjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliát, és sűrű pudingot főzünk belőle. Amikor forrni kezd, elzárjuk alatta a hőt, nehogy kicsapódjon a sárgája. A megsült tésztaalapra öntjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Ha kihűlt, gyümölccsel díszítjük.
A langyos tejben elkeverem a kis porcukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, majd hagyom felfutni. Közben kimérem a lisztet, a porcukrot, a csipet sót is hozzáadom. Majd a megkelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA 6 tojásos piskótát a szokott módon elkészíted. Amikor megsült a piskóta és még meleg, nedves konyharuhára borítom, majd feltekerem és így hagyom egy percet. Visszatekerem, megk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket gőz felett felverjük a cukorral keményre. Majd hozzáadjuk a tojássárgákat,tovább verjük. Egyenként hozzáadjuk a pudingporokat. és a sütőport. Egy 25×30-as kibé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűaz élesztőt meleg cukrozott tejben felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal (hájjal) elmorzsoljuk, belerakjuk az élesztőt, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt, jól összedolgozzuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz