Családireceptkönyv.hu

Hájas tészta bárminek


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg tisztított háj ledarálva
1 kg liszt
3 tojás sárgája
4-5 dl tej
3 ek. ecet (10%-os)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 mk. só

Elkészítés:


A szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!

A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében (a sót az élesztőtől távol!) kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!

Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!A tésztát bevágjuk a fotón látható módon.Hajtogatjuk.

Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.
Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.

A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával!Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba vagy nylonzacskóba, s tegyük fagyasztóba.

Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is -

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csábító csokoládészelet pudingkrémmel
Csábító csokoládészelet pudingkrémmel

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük. A sárgáját kikavarjuk a cukorral. A csokoládét vízgőz fölött megolvasszuk és kihűtjük, majd a tojássárgájához keverjük és hozzáad...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Málnás túrófelfújt
Málnás túrófelfújt

Elkészítés: A túrót, a krémsajtot, a tejszínt, a cukrot, a csipet sót egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vanília-kivonatot, hozzáreszeljük a citrom héját, és elektromos habverőv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Meggyes csokoládés finomság sütés nélkül
Meggyes csokoládés finomság sütés nélkül

A kekszet apróra törjük és hozzákeverjük a vajat, a meggyes gyümölcslét és a porcukrot, majd robotgéppel összedolgozzuk. Amikor kemény pép lesz belőle, belekeverjük a kimagvalt meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés papucs
Gesztenyés papucs

A töltelékhez a gesztenyepürét a rummal és a tejszínnel nagyjából sima krémmé keverjük, végül a mazsolával ízesítjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kb. 8 cm oldalhosszúságú n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk