Családireceptkönyv.hu

Hamis hájas -préselt zsírral


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg zsír

25+60 dkg liszt

3 nagy tojás sárgája

2 evőkanál ecet (10%-os)

csipet só (az eredeti receptben nem volt)

3 dl langyos víz

lekvár tölteni (házi szilva-, illetve baracklekvár)

porcukor beforgatni

Elkészítés:


A zsírt a 25 dkg liszttel alaposan összevegyítettem, hidegre tettem.A 60 dkg liszt közepébe mélyedét készítettem, beleütöttem a tojások sárgáját, a csipet sót is beletettem, 1 dl vizet és az ecetet. A többi vizet fokozatosan adagolva gyúrni kezdtem. Végül a kikészített 3 dl vizet mind hozzátettem, jól gyúrható, sima tésztát kaptam. Anyukám receptje szerint szódás vízzel kell összegyúrni (lehet, szódavíz akar lenni?), s addig, míg hólyagos lesz. Nem igazán akart hólyagosodni, ezért feladtam, s lisztezett deszkán nyújtani kezdtem. Ekkor a tésztában kis bubik keletkeztek, ezek a hólyagok? Akkorára nyújtottam, mint a deszka.

2/3-ára rákentem a zsíros lisztet, az üres részt ráhajtottam, majd a kimaradt egyharmad zsírral kent tésztarésszel befedtem. A hosszúkás téglalap alakú tészta egyharmad részét ráhajtottam a tésztára, majd a kimaradt részt az egészre. Letakarva fél órát pihentettem.

A fél óra leteltével kinyújtottam, ugyanúgy hajtogattam. Még kétszer, fél-fél óra elteltével hajtogattam.

A harmadik fél órát követően kinyújtottam, gázlángon melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágtam a tésztát. Lekvárral töltöttem, háromszögűre hajtottam, de nem nyomtam le. Egy részénél a háromszög két sarkát (azaz csúcsát, mert kapok a matektanárnőtől) hátrahajtottam, s összefogtam, de nem nyomtam össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Még melegen porcukorba forgattam. Isteni lett.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Máglyarakás
Máglyarakás

Gáztepsi mérethez igazítva: 10 db kiflit karikáztam fel, kivajazott tepsibe soroltam őket. 4 tojás sárgájához 2 kanál cukrot tettem, elkevertem, és 2 bögre (kb fél liter) langyos...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: henimokus
Túrós-tejszínes áfonyatorta sütés nélkül
Túrós-tejszínes áfonyatorta sütés nélkül

Kimérjük a kekszalap hozzávalóit, a vajat kissé megolvasztjuk, majd összegyúrjuk, közben hozzáadunk kb. 3 ek. tejet. Jól összemorzsoljuk, gyúrjuk, majd egy kapcsos tortaformába önt...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Méteres kalács
Méteres kalács

A krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besű...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
432. Diós - kávés
432. Diós - kávés

Piskótát sütni. Krém: tej,liszt, kávé, vaníliás cukor sűrűre főzni,hűteni. A margarint a cukorral kikeverni. A két krémet össze keverni, hozzá adni a diót. A tésztára kenni a k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk