menu

Családireceptkönyv.hu

Hamis hájas -préselt zsírral


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg zsír

25+60 dkg liszt

3 nagy tojás sárgája

2 evőkanál ecet (10%-os)

csipet só (az eredeti receptben nem volt)

3 dl langyos víz

lekvár tölteni (házi szilva-, illetve baracklekvár)

porcukor beforgatni

Elkészítés:


A zsírt a 25 dkg liszttel alaposan összevegyítettem, hidegre tettem.A 60 dkg liszt közepébe mélyedét készítettem, beleütöttem a tojások sárgáját, a csipet sót is beletettem, 1 dl vizet és az ecetet. A többi vizet fokozatosan adagolva gyúrni kezdtem. Végül a kikészített 3 dl vizet mind hozzátettem, jól gyúrható, sima tésztát kaptam. Anyukám receptje szerint szódás vízzel kell összegyúrni (lehet, szódavíz akar lenni?), s addig, míg hólyagos lesz. Nem igazán akart hólyagosodni, ezért feladtam, s lisztezett deszkán nyújtani kezdtem. Ekkor a tésztában kis bubik keletkeztek, ezek a hólyagok? Akkorára nyújtottam, mint a deszka.

2/3-ára rákentem a zsíros lisztet, az üres részt ráhajtottam, majd a kimaradt egyharmad zsírral kent tésztarésszel befedtem. A hosszúkás téglalap alakú tészta egyharmad részét ráhajtottam a tésztára, majd a kimaradt részt az egészre. Letakarva fél órát pihentettem.

A fél óra leteltével kinyújtottam, ugyanúgy hajtogattam. Még kétszer, fél-fél óra elteltével hajtogattam.

A harmadik fél órát követően kinyújtottam, gázlángon melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágtam a tésztát. Lekvárral töltöttem, háromszögűre hajtottam, de nem nyomtam le. Egy részénél a háromszög két sarkát (azaz csúcsát, mert kapok a matektanárnőtől) hátrahajtottam, s összefogtam, de nem nyomtam össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Még melegen porcukorba forgattam. Isteni lett.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Meggyes fahéjas vajas csiga
Meggyes fahéjas vajas csiga

A tésztát összegyúrjuk, dagasztjuk, letakarva kelesztjük. .Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra és megkenjük az egészet vajjal, majd m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Szilvás galette
Szilvás galette

krémhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és rákenjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Néger szelet
Néger szelet

A tojást a cukorral habosra keverjük. Majd beledolgozzuk a többi anyagot is, a receptben írt sorrendben. Zsírozott, lisztezett tepsibe töltjük. Sütés: 10 percig 180 fokon, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Madártej
Avatar Slavitsek Alexa Kedvelnék
Madártej

Tojásokat szétválasztom sárgáját elkeverem cukorral+vaníliás cukorral (esetleg aroma), majd rakok bele kis lisztet, ettől lesz sűrű! A tejet felforralom ezt követően megy bele a cu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk