35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál őrölt gyömbér
negyed teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
15 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
20 dkg cukor
A tetejére:
13 dkg cukor
2 evőkanál víz
2,5 dkg vaj
70 ml tejszín
6 dkg csokoládé
A vajat a cukorral kikavarjuk, majd a tojást és a tejfölt is hozzáadjuk és simára kavarjuk. A lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és a fahéjt hozzáadjuk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Fóliával letakarjuk és legalább 3 órán át hűtőben pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és nagyobb karikákat szaggatunk belőle. Használhatunk pogácsaszaggatót, vagy poharat is.
A karikákat egymástól kisebb távolságra tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben nagyjából 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megcsináljuk a karamellt: a cukrot a vízzel egy edénybe tesszük és lassú tűzön karamellizáljuk. Amikor kellően megbarnult, lehúzzuk a tűzről és a vajat, valamint a tejszínt is hozzáadjuk. Lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, amíg sima lesz. Ahogy elkezd hűlni, egyre sűrűbbé válik majd.
A sütemények tetejét megkenjük a karamellel és tálcára téve hagyjuk, hogy rászáradjon.
A csokoládét felolvasztjuk és a tetejére csorgatjuk. Akár cukorgyöngyökkel is csinosíthatjuk.
A süteményeket letakarjuk és legalább egy éjszakán át hagyjuk állni, hogy a kekszek megpuhuljanak.
karácsonyra
A lisztet,porcukrot,diót,vaníliás cukrot,elkeverjük,hozzá dolgozzuk a zsiradékot,végül a tejfölben elkevert tojássárgáját,reszelt citromhéjat,sót.Jól összedolgozzuk,a deszkán gyors...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta: A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a "cukorral" habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet, a kakaóport és a sütőport is. A fehérjét kemény h...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kókuszos tészta készítése: a tojásfehérjékből és a porcukorból kemény habot verünk. Hozzákeverjük a kókuszreszeléket, lisztet és a sütőport. Alaposan átkeverjük, majd sütőpapí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHabverővel fehéredésig verjük a tojássárgákat. Lábosban megolvasztjuk a cukrot, óvatosan felöntjük a tejszínnel és a tejjel, hozzáadjuk a sót, majd forrásig hevítjük. Apránként ada...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű