Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Karamelles keksz


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál őrölt gyömbér
negyed teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
15 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
20 dkg cukor
A tetejére:

13 dkg cukor
2 evőkanál víz
2,5 dkg vaj
70 ml tejszín
6 dkg csokoládé

Elkészítés:


A vajat a cukorral kikavarjuk, majd a tojást és a tejfölt is hozzáadjuk és simára kavarjuk. A lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és a fahéjt hozzáadjuk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Fóliával letakarjuk és legalább 3 órán át hűtőben pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és nagyobb karikákat szaggatunk belőle. Használhatunk pogácsaszaggatót, vagy poharat is.
A karikákat egymástól kisebb távolságra tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben nagyjából 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megcsináljuk a karamellt: a cukrot a vízzel egy edénybe tesszük és lassú tűzön karamellizáljuk. Amikor kellően megbarnult, lehúzzuk a tűzről és a vajat, valamint a tejszínt is hozzáadjuk. Lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, amíg sima lesz. Ahogy elkezd hűlni, egyre sűrűbbé válik majd.
A sütemények tetejét megkenjük a karamellel és tálcára téve hagyjuk, hogy rászáradjon.
A csokoládét felolvasztjuk és a tetejére csorgatjuk. Akár cukorgyöngyökkel is csinosíthatjuk.
A süteményeket letakarjuk és legalább egy éjszakán át hagyjuk állni, hogy a kekszek megpuhuljanak.

Trükkök, tippek, praktikák:


karácsonyra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jusztina
Gyors és puha mézeskalács
Gyors és puha mézeskalács

A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztes deszkán, 3-4 mm-re nyújtjuk és formákkal ki szaggatjuk. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük 180°C-on.

Elkészítési idő: 25-30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés tiramisu
Gesztenyés tiramisu

Elkészítése: A babapiskóta felét egy tálcára, vagy sütőformába tesszük és az 1 dl kávé felét rálocsoljuk. A gesztenyepürét pépesítjük, az 1 dl kávét hozzáöntjük, jól összekavarj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Málnahab (vagy eper)
Málnahab (vagy eper)

málnát vagy a tetszés szerint gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, a gyümölcsöt villával összetörjük, (ez is elmaradhat, majd a gép összezúzza, de szerintem így finomabb a végere...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dió és mák töltelékes szaloncukor
Dió és mák töltelékes szaloncukor

Először a töltelékeket készítjük el, az alábbi módon. Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el. 0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk