Lehet belőle sós vagy édes finomságot készíteni, ráadásul a tészta több napig eláll a hűtőben, a fagyaszthatóságáról nem is beszélve.
24 deka darás lisztbe belevagdalunk 18 deka vajat és a nyújtófával könnyedén összedolgozzuk. Most 2 deci tejfölt adunk hozzá, csipet sóval egyetemben és ugyancsak a nyújtófával szépen kidolgozzuk. Kézzel nem nyúlunk hozzá. Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk ki, majd felvágjuk tenyér nagyságú, négyszögletes darabokra. Ezeket a lapokat egymásra helyezzük, rövid ideig pihentetjük és újra kinyújtjuk. (Az előbbi vastagságra.) Ezt az eljárást még kétszer – tehát összesen háromszor – megismételjük. Az utolsó kinyújtás és egymásra helyezés után zsírpapírral és tiszta kendővel letakarva éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Másnap kinyújtjuk kb. 2 mm vastagra, s akkor készíthetünk belőle megfelelően kiszaggatva, haséhoz valót, köménymagos rudacskákat, sonkás, lekváros kiflicskéket. Ha pogácsát akarunk csinálni, akkor 2 mm helyett 1/2 cm-nyire nyújtjuk ki. Tojássárgájával megkenve, forró sütőben, hirtelen tűznél sütjük meg.
A hozzávalókat (túró, cukor, citromhéj, kókuszreszelék, tejföl) összegyúrjuk (kb. 5 dkg kókuszreszelék kivételével), és kisebb golyókat formálunk belőle. Ezek lesznek a pipik teste...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézSütés előtti este állítjuk össze a tésztát. A margarint a mézzel összemelegítjük. A tojásokat, porcukorral, mézes fűszerkeverékkel, tejföllel habosra keverjük, összedolgozzuk a méz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször az almát meghámozzuk, durvára reszeljük és kinyomkodjuk belőle a felesleges levet. A kesudiót lisztté őröljük/mixeljük és összekeverjük az almával és a többi hozzávalóval....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű