menu

Családireceptkönyv.hu

Csokis kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Lásd az elkészítésnél.

Elkészítés:


Futtasd fel a 2,5 dkg élesztőt fél dl (50ml) langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel. Keverd össze az 550 g lisztet, a 2 tojást és 2 extra tojássárgáját a felfuttatott élesztővel, a maradék 150 ml tejjel, a cukorral, sóval és 60 g olvasztott vajjal egy nagy tálban.Dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg egészen sima nem lesz. Puha, lágy tésztát kell kapnod, amiből könnyű egy nagy gombócot formázni és nem ragad a tálhoz.Tedd enyhén lisztezett edénybe, szórj egy kis lisztet a tetejére és hagyd letakarva 1 órát kelni.Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, és készítsd el a csokis-kakaós tölteléket. Ehhez egyszerűen keverd össze a 125 g olvasztott vajat, 100 g cukrot és 15 g kakaóport.Vágd a tésztát 6 egyenlő darabra.Nem feltétlenül fontos nagyon pontosan mérni, de ha van mérleged, akkor sokkal szebb lesz a csokis kalács, ha kiméred. Ez a mennyiség nálam pontosan 1 kg tésztát adott ki, tehát 6 db 166 g-os darabra vágtam szét.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki egyenként a tésztákat olyan hosszúra, mint a tepsid, és kb. 15-20 cm szélesre (vékony lesz).
Kend meg egyenként 2 evőkanál cukros-vajas kakaóval, és tekerd fel hosszában. (A végén fog cukros-vajas kakaó maradni.)Nyújtsd ki a tésztát és kend meg a töltelékkel Tekerd fel a tésztát
Három feltekert csokis rudat fonj össze, mintha fonott kalácsot készítenél. Így két kalácsot kapsz.Fonj össze 3-3 feltekert csokis tésztát Tedd a kalácsokat óvatosan a tepsibe, és letakarva pihentesd 25 percig.Pihentesd a kalácsokat sütés előtt 25 percig
Egy felvert tojással kend meg a tetejüket.Sütés előtt kend meg tojással
Tedd be a sütőbe, és süsd aranysárgára kb. 25 perc alatt.Miután kivetted a sütőből, hagyd a csokis kalácsot negyed órát hűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csokis kalács, mivel rendkívül puha és foszlós élesztős tésztából készült, csak frissen, akár melegen az igazi. De ez nem is fog gondot okozni, mert ha elkészíted, garantáltan szinte azonnal el is fogy!

Az összes csokis-kakaós tölteléket beleteheted ízlés szerint (vagy akár még egy kicsivel többet is készíthetsz). Akkor sokkal csokisabb lesz, de kicsit kifolyik a kakaós töltelék, és karamellizálódik. Ez ízlés kérdése – szerintem mindenhogy finom!

Csokis kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gertrúd
Puha mézes
Puha mézes

A hozzávalókat összegyúrom, majd egy kis időre hűtőbe pihentetem. A hűtőből kivéve kiszaggatom, majd tojással megkenjük és mehet a sütőbe 15-20 percre.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: KISS
Mézeskalács
Mézeskalács

A hozzávalókat először kanállal (a méz nagyon forró!), majd kézzel összedolgozzuk. Bő egy órát lefedve vagy zacskóba csomagolva hűtőben tartjuk, ezután alaposan átgyúrjuk a tésztát...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: suhajpeter
Palacsinta
Palacsinta

Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eszter
Sacher muffin
Sacher muffin

1. A csokit a vajjal/margarinnal gőz felett felolvasztom, langyosra hűtöm. 2. A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd fakanállal hozzádolgozom a vajas csokit és a sárgabarack...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk