Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács máz


Írta:

Adag: kb. 20 db kosár
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 közepes méretű tojás fehérje,20 dkg átszitált porcukor
1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad még hetek után is),2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a máz)
1 ek. étkezési keményítő (hogy biztosra menjünk)

Elkészítés:


A mézeskalács máz elkészítése:
A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. (kb. 2-3 perc) A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor! Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.

Díszítés a mézeskalács mázzal
A mázzal való díszítéshez használhatunk sütemény dekoráló tollat. Ez több webáruházban is megtalálható. Például megrendelhetjük innen: www.gasztroshop.hu. Figyeljünk arra, hogy mekkora a toll hegyének az átmérője! Az 1 mm-es hegy még megfelelő a mézeskalács díszítéséhez. De tökéletes megoldás a kifejezetten erre a célra árusított mézeskalács íróka is.
A díszítéshez használhatunk kisebb méretű habzsákot is. Itt is figyeljünk az íróka méretére!
A harmadik módszer, a legolcsóbb megoldás pedig a nejlonzacskó. Itt olyan kis lyukat vágjunk ollóval a zacskó csücskére, amilyet csak tudunk, ugyanis a máz díszítés közben tágítani fogja a lyukat. A zacskót töltsük meg a mézeskalács mázzal, a levegőt szorítsuk ki belőle és a zacskó száját kössük meg. Kezdődhet is a díszítés!
Tipp: a mázat színezhetjük különböző színű ételfestékkel. Inkább a por alapú ételfestékeket ajánlom, nehogy a folyadék miatt a máz felhíguljon.

Mézeskalács máz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Korpás keksz
Korpás keksz

Keverd össze a hozzávalókat Hagyd egy kicsit állni Formázz belőle golyókat, majd sütőpapírra téve nyomkod tallér formára Süsd kb 20 percig 180 C-on

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Karácsonyi sütemény
Karácsonyi sütemény

Elkészítés lépésről lépésre Előkészítés: A marcipánt durvára reszeljük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmel...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Kókuszgolyó
Kókuszgolyó

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: minitunder
Csokihabos - sütés nélkül
Csokihabos - sütés nélkül

A langyos vízben elkeverjük az instant kávét, cukrot, rumot. Kávé helyett kakaóba is lehet mártogatni: 3 dl. tej + 2 teáskanál instant kakaó A babapiskótákat hármasával belefor...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk