Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Franciakrémes recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg liszt,15 dkg vaj,1 db tojás ( én gyorsfagyasztott levelestésztával készítem),1 ek. ecet,1 dl tejföl,csipet só
vaníliás krém:1 l tej,4 db tojás,25 dkg cukor ,2 db vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje,13 dkg liszt hab: fél l tejszín
máz:1/2 kk. instant kávé,20 dkg cukor,7 dkg vaj,4-5 evőkanál tej.

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni .

A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk. A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk , villával megszurkáljuk (bár így is fel fog hólyagosodni, de talán kevésbé) és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Most a vaníliás krém elkészítése következik.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról.
A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük.
El is készült a vaníliás krémréteg.

Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni – kb 30 perc
Most a tejszínhab réteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.

Ezután következik a máz elkészítése:
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.

Franciakrémes recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Alfajores 2
Alfajores 2

♥ A tésztához A lisztet egy tálba szitájuk, hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt. A hideg vajat belereszeljük, majd pár gyors mozdulattal összegyúrjuk. Legalább egy órára hűtőb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bejgli gazdagon töltve
Bejgli gazdagon töltve

A tésztához valókat kenyérsütőgépbe teszem, és 1/2 órás keverőprogrammal kikeverem, kiveszem, és 4 vagy 6 darabra vágom, mindegyiket átgyúrom, majd egyesével téglalap alakúra nyújt...

Elkészítési idő: 20+60+30
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Darálós keksz
Darálós keksz

Jól összedolgozom, 2-3 részre osztom és kakaóport, kokuszreszeléket, vagy darált diót ízlés szerint teszek a tésztába. Így lesz több féle ízű keksz, ami zárható dobozban sokáig e...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anni
Flamingó szelet
Flamingó szelet

-A lisztet és a porcukrot átszitáljuk egy tálba. -Bele tesszük a zsírt és elmorzsoljuk a cukros liszttel. -Fészket készítünk a tojásnak, aromának és a tejben feloldott szalalkáli...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk