Hozzávalók a tésztához: kb. 10-12 db-hoz
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg friss élesztő
- csipet só
- 60 dkg átszitált liszt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de finom ízt ad a tésztának)
A kakaós krémhez:
- 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg puha vaj
- 7 evőkanál kristálycukor ( vagy ízlés szerint)
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.
2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon.
3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem.
4. Sütőpapíros tepsire teszem a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak), így hagyom pihenni 10-15 percig. Addig a tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek).
tejport és a kakaót egy tálba szitáljuk és elkeverjük. Egy kisebb méretű tepsit kikenünk vajjal. A cukrot a vízzel együtt egy lábasba tesszük és felmelegítjük. Amikor a cuko...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElső lépésként vagy daráltjuk le a mandulát – egy kevés cukorral, hogy ne ragadjon le az aprítóba, én azonban mozsarat használtam, mert így tudtam kontrollálni, mennyire szeretném...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűKészítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk mérni a hozzávalókat. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk vízbe - vagy gyümölcslébe, rumba - egy órára, majd szűrjük le. A nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsintákat kisütjük. Egy kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk. A kávét összekeverjük a rumaromával. A babapiskótákat megmártogatjuk a rumos kávéban(ne áztassuk el). Kirak...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: Könnyű