menu

Családireceptkönyv.hu

Kedvenc szelet


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg sima liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 12 dkg zsír
- 12 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 kis doboz tejföl

A krémhez:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor (a receptben 25 dkg van írva, de picit soknak találtam)
- 5 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 4 púpos evőkanál liszt sima liszt

- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé

A tetejére:
- 3 evőkanál forralt víz
- 3 evőkanál porcukor (átszitálva)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (átszitálva)
- 3 dkg vaj

Elkészítés:


1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható és könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Tehát a tejfölt a fokozatosan adjuk hozzá kis adagokban.)
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es téglalapra és kb. 3 mm vastagra, és egy lapos tepsiben vagy tepsi hátulján (enyhén zsírozva/lisztezve a felületét) kisütjük a tésztalapokat világosra. (Nálam 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 6 percig sültek a lapok, de ez csak tájékoztató jellegű.) Amikor a szélek enyhén kezdenek pirulni, akkor már vegyük ki a tésztát, nem baj, ha puhának tűnik, mire kihűl, szilárdulni fog.
2. A krémhez az 5 dl tejben simára keverjük a 2 evőkanál kristálycukrot és a 4 evőkanál lisztet, majd közepes lángon sűrű krémmé főzzük - kihűtjük. (A gyorsabb hűlés érdekében hideg vízbe lehet állítani a tálat és folyamatosan kevergetve hűtjük.)
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és jól kihabosítjuk.
Kettéválasztjuk: az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másikban az 1 evőkanál citromlevet.
3. Az egyik lapot ráhelyezzük egy tálcára, megkenjük a kakaós krémmel, erre enyhén rányomkodjuk a második lapot, melyet egyenletesen megkenünk a citromos/világos krémmel, majd óvatosan ráhelyezzük picit megnyomkodva a harmadik lapot is.
4. A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük és elsimítjuk a sütemény tetején.
5. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy átpuhuljanak a lapok, dermedjen a krém és az egész jól összeálljon.
6. Másnap szeletelve tálaljuk. (Érdemes 15 perccel hamarabb kivenni a hűtőből, mielőtt fogyasztjuk.)

Tipp:
A világos krémbe citromlé helyett tehetünk 1 csomag vaníliás cukrot 1 evőkanál rummal.

Kedvenc szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Genyó
Banános-csokidarabkás muffin
Banános-csokidarabkás muffin

Pürésítsd a banánt egy edényben, majd add hozzá a tejet, tojást, valamint az olvasztott margarint, s alaposan keverd össze. A lisztet szitáld a banános masszához, majd add hozzá a...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Csodás kávés diós szelet
Csodás kávés diós szelet

A tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgáját az olajjal összekeverjük és a habhoz adjuk. A diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, a habhoz adjuk, ruma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabkorpás piskóta*
Zabkorpás piskóta*

A tojásokat szétválasztás nélkül 8 percig verem, addigra kemény habot kapok. További keverés közben beleszórom először a cukrot, majd a zabkorpát. Előmelegített sütőben 180 fokon 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Diós csokoládés kocka
Diós csokoládés kocka

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk a cukorral, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. A tojáshabot is hozzáadjuk óvatosan, h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk