menu

Családireceptkönyv.hu

Pehelykönnyű burgonyás pogácsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: (kb. 40 db pogácsához)- kb. 40 dkg liszt (érzésre, hogy ne ragadjon, de jó lágy tésztát kapjunk - lehet, hogy ettől picit több liszt kell majd a végén, de ennyi legyen a kezdés)- 25 dkg puha margarin (vagy kb. 15 dkg zsír)- 3 db közepes nagyságú burgonya (megfőzve, áttörve)- 0,5-1 dl langyos tej- csipet cukor- 2 és fél dkg élesztő - 1 tojássárgája- 2 csapott teáskanál só - vagy ízlés szerint (ennyi sóval lehet, hogy nem lesz eléggé sós, az én családom picit sótlanul étkezik, emiatt inkább ízlés szerint)
A tetejére:- 1 tojássárgája- 1 evőkanál tej

Elkészítés:


Elkészítés:
A pogácsát előző napról megmaradt főtt krumpli felhasználásával is készíthetjük, vagy a megmaradt krumplipüréből, de akkor ebben az esetben a margarinból kevesebbet tegyünk a pogácsa tésztájába (kb. 18-20 dkg-ot), hiszen már a püré is tartalmaz valamennyi vajat.

Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani: ebben az esetben a lisztben elkeverem a cukrot és a főtt/áttört burgonyát. A margarint, tojássárgát és a sót beleteszem az üstbe, ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a langyos tejet, aztán elindítom a dagasztás programot (közben figyelem a gépet, és ha a pogácsa tésztáját túl ragacsosnak találom, akkor még adok hozzá lisztet, de a tészta jó lágy maradjon). Ha végzett a gép, akkor kiveszem a tésztát egy kelesztőtálba és kb. 1 órán át kelni hagyom. Vagy a kikapcsolt kenyérsütőgépben kelesztem.
Kézi dagasztásnál:
1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős tejet, majd a tojást, margarint, főtt burgonyát és jól összegyúrom (ha nem elég a liszt, mert túl ragacsos a tészta, akkor adok még hozzá lisztet, de a tészta jó lágy maradjon). Kelesztőtálban 1 órán át pihentetem letakarva.
2. Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom, majd félbe hajtom, aztán mindkét oldalról felhajtom középre egymásra (tehát 6 réteget kapok így). Nem kell pihentetni közben, hanem rögtön ismét kinyújtom kb. 2 cm vastagra, és késsel bekockázom/bemintázom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
3. Sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsibe teszem a pogikat (a tepsiben is pihenhetnek még 5-10 percet), aztán a tetejét lekenem tojássárgája és tej keverékével, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm. (hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig kell sütni)

Pehelykönnyű burgonyás pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sült tejfölös-túrós tészta
Sült tejfölös-túrós tészta

A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és egy hőálló tepsibe öntjük. A szalonnát kockákra vágjuk, ízlés szerint üvegesre sütjük. A túrót a tejföllel eldolgozzuk, a tep...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
253. Burgonya nudli
253. Burgonya nudli

A héjában főtt és áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel,darával,megsózzuk és a tojással összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk,két ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Sós vízbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar TÚRÓLEPÉNY
TÚRÓLEPÉNY

1. Minden hozzávalót egy tálba mérünk és kézzel összegyúrjuk. Ha nagyon ragad, akkor adunk még hozzá búzadarát és/vagy zsemlemorzsát, esetleg lisztet. Kb. 10 percig állni hagyjuk...

Elkészítési idő: 45 PERC
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Karolina
Házi Pizza
Házi Pizza

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, étolajjal, a langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzá keverjük a liszthez. Jól kidagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük....

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk