50 dkg liszt, (csusza tészta v metélt tészta olasz)
3 tojás,
5 dkg zsír,
20 dkg füstölt szalonna,
60 dkg túró,
3 dl tejföl,
3 dkg só,
kb. 1,5 dl víz.
A szokottnál tojásosabb tésztát gyúrunk, jó rugalmasra. A pihentetett tésztát gyufaszál vékonyságúra kinyújtjuk, kissé megszárítjuk. Kétforintos nagyságú szabálytalan lapokra szaggatjuk. Nagy fazékban vagy lábasban, lefedve, vizet teszünk a tűzhelyre. A túrót villával összetörjük, enyhén megsózzuk. 4-5 literes lábasba beletesszük a zsírt, hozzáadjuk a tejföl felét, a tejföl másik felét forró vízbe tett bögrében melegen tartjuk. A füstölt szalonnát egyenlő kis kockákra daraboljuk, egy kis lábasban mérsékelt tűzön, állandó keveréssel világosra pirítjuk. Mire mindezekkel elkészülünk, már forr is a tészta vize. Megsózzuk, egy kis zsírt teszünk bele. A lábasba készített zsírt, tejfölt mérsékelt melegre tesszük, hogy mire a tészta kifő, a zsíros tejföl megforrósodjék. Most befőzzük a tésztát. Amint a tészta a víz felszínére feljön és a víz újból forr, habzik – a tésztát kiszedjük, nagyon jól lecsurgatjuk a vizet róla és a forró tejfölös zsírba helyezve, óvatosan átkeverjük. Hozzáadjuk az összemorzsolt túró felét, mérsékelt tűzön ezzel is átmelegítjük. A világosra pirított szalonnát megforrósítjuk (vigyázzunk, meg ne égessük). A tésztástálat megmelegítjük, beletesszük a forró, friss tésztát, megöntözzük a meleg tejföllel; a túró megmaradt részét (melyet tányéron meleg víz felett tartottunk) koszorú alakban a tészta körül rendezzük és végül rászórjuk a sistergő, forró töpörtyűt. A tészta tálalásánál gyorsan dolgozzunk, a túrós csusza csak nagyon forrón élvezhető. A túrós tésztát gömbölyű, széles metéltből is készíthetjük.
A tésztát főzzük meg sós vízben. A csirkemellet kockázzuk fel, sózzuk és borsozzuk meg, majd kevés vajon pirítsuk meg. Közben reszeljük le a sajtot, a tejföllel, a petrezselyemmel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 200 fokra. A burgonyát alapos mosás után héjastól sütőpapírral vagy alufóliával borított tepsire rakosgatjuk, bő 1 óra alatt puhára sütjük. Még melegen megh...
Elkészítési idő: 60 perc / előké Nehézség: Közepes1.) A leveles tésztát kivesszük a fagyasztóból és kb. 2 óra alatt felengedjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 6 db dupla téglalap nagyságú darabra vágjuk. A téglalapok eg...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: KönnyűA lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz