50 dkg liszt, (csusza tészta v metélt tészta olasz)
3 tojás,
5 dkg zsír,
20 dkg füstölt szalonna,
60 dkg túró,
3 dl tejföl,
3 dkg só,
kb. 1,5 dl víz.
A szokottnál tojásosabb tésztát gyúrunk, jó rugalmasra. A pihentetett tésztát gyufaszál vékonyságúra kinyújtjuk, kissé megszárítjuk. Kétforintos nagyságú szabálytalan lapokra szaggatjuk. Nagy fazékban vagy lábasban, lefedve, vizet teszünk a tűzhelyre. A túrót villával összetörjük, enyhén megsózzuk. 4-5 literes lábasba beletesszük a zsírt, hozzáadjuk a tejföl felét, a tejföl másik felét forró vízbe tett bögrében melegen tartjuk. A füstölt szalonnát egyenlő kis kockákra daraboljuk, egy kis lábasban mérsékelt tűzön, állandó keveréssel világosra pirítjuk. Mire mindezekkel elkészülünk, már forr is a tészta vize. Megsózzuk, egy kis zsírt teszünk bele. A lábasba készített zsírt, tejfölt mérsékelt melegre tesszük, hogy mire a tészta kifő, a zsíros tejföl megforrósodjék. Most befőzzük a tésztát. Amint a tészta a víz felszínére feljön és a víz újból forr, habzik – a tésztát kiszedjük, nagyon jól lecsurgatjuk a vizet róla és a forró tejfölös zsírba helyezve, óvatosan átkeverjük. Hozzáadjuk az összemorzsolt túró felét, mérsékelt tűzön ezzel is átmelegítjük. A világosra pirított szalonnát megforrósítjuk (vigyázzunk, meg ne égessük). A tésztástálat megmelegítjük, beletesszük a forró, friss tésztát, megöntözzük a meleg tejföllel; a túró megmaradt részét (melyet tányéron meleg víz felett tartottunk) koszorú alakban a tészta körül rendezzük és végül rászórjuk a sistergő, forró töpörtyűt. A tészta tálalásánál gyorsan dolgozzunk, a túrós csusza csak nagyon forrón élvezhető. A túrós tésztát gömbölyű, széles metéltből is készíthetjük.
A káposztát megtisztítom,a torzsáját kivágom,lereszelem káposzta reszelőn.Besózóm majd kb.fél óra múlva a felesleges vizet kinyomkodom,és lábosba rakom olajat öntök rá ,nagyon jól...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, és kihűtjük. Az összetört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vajat, és a tojást, majd csomómentesre összegyúrjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához minden alapanyagot gyorsan összegyúrunk. A tésztát kinyújtjuk, és 6 cm-es kerek kiszúróval kis korongokat szaggatunk. Tepsibe rakjuk, majd 190 fokon előmelegített süt...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Olvasztott vajra szedjük. A tejfölben kikeverjük a tojássárgáját és...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű