Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 5 dkg kukoricaliszt (de úgy is jó, ha 40 dkg finomliszttel készítjük - a kukoricaliszttől picit ropogósabb a keksz)
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható)
- 2 tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin
+ 20 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
1. A vajat vagy margarint elmorzsolom a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát, majd folpackba csomagolom és fél órára hűtőbe teszem. (nálam egy egész éjszakát a hűtőben állt, mert közbe jött valami és nem érkeztem megsütni fél óra múlva - másnap reggel kivettem, fél óráig állni hagytam és sütöttem - így is tökéletes lett)
2. Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtom (tényleg 1 cm legyen, ne legyen vékonyabb), és kiszaggatom a karikákat. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom.
3. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen 10 percig sütöm (mindenképp világosra kell hagyni a tésztát, akkor is vegyük ki a sütőből, ha még puhának érezzük - ha kihűl, megszilárdul).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal.
5. Egy tálcára szilikonos sütőpapírt teszek, a kekszek alját belemártom a csokoládéba és a sütőpapíros tálcára sorakoztatom. Hűvös helyre (vagy hűtőbe) teszem, és ha megszilárdult a csokoládé, a kekszek könnyen eltávolíthatók a papírról.
Palacsinta: A tojásokat egy csipet sóval kihabosítjuk, és felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Félretesszük fél órát pihenni, közben néha megkeverjük. Hozzáadjuk az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztõt kevés langyos tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk és hozzáadjuk a megkelt élesztõt, cukrot, tojást, sütõport és jól összegyúrju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTedd egy nagyobb tálba a lisztet, és morzsold össze a vajjal, majd a porcukorral és a vízzel gyúrd rugalmas tésztává. Csomagold fóliába, és tedd fél-egy órára a hűtőbe. Közben res...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához az élesztőt nem kell felfuttatnunk, a tejjel és a tojások sárgájával keverjük ki és úgy öntsük a szárazanyagokhoz. Gyorsan gyúrjuk ki, tegyük a hűtőbe pihentetni kb. fé...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz