Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 5 dkg kukoricaliszt (de úgy is jó, ha 40 dkg finomliszttel készítjük - a kukoricaliszttől picit ropogósabb a keksz)
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható)
- 2 tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin
+ 20 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
1. A vajat vagy margarint elmorzsolom a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát, majd folpackba csomagolom és fél órára hűtőbe teszem. (nálam egy egész éjszakát a hűtőben állt, mert közbe jött valami és nem érkeztem megsütni fél óra múlva - másnap reggel kivettem, fél óráig állni hagytam és sütöttem - így is tökéletes lett)
2. Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtom (tényleg 1 cm legyen, ne legyen vékonyabb), és kiszaggatom a karikákat. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom.
3. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen 10 percig sütöm (mindenképp világosra kell hagyni a tésztát, akkor is vegyük ki a sütőből, ha még puhának érezzük - ha kihűl, megszilárdul).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal.
5. Egy tálcára szilikonos sütőpapírt teszek, a kekszek alját belemártom a csokoládéba és a sütőpapíros tálcára sorakoztatom. Hűvös helyre (vagy hűtőbe) teszem, és ha megszilárdult a csokoládé, a kekszek könnyen eltávolíthatók a papírról.
A kimért lisztben eldörzsöljük a zsírt, majd hozzáütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt, a sót, rászórjuk a sütőport és összedolgozzuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, közben hozzáadjuk a meleg vizet, a kakaót, olajat, lisztet, sütőport,és végül a tojások kemény habját. - közepes méretű tep...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felvert grillázslapokkal kezdem. A diógrillázshoz a 30 g cukrot karamellizálom, majd belekeverem a durvára aprított 17 grammnyi diót. A karamellizált diót sütőpapírra öntöm ki, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leírás bonyolultnak tűnik, ám ez a legegyszerűbb macaron recept, amihez még cukorhőmérő sem kell. Az anyagok előkészítése nagyon fontos: a tojásfehérjéket jól záródó (műanyag) do...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű