menu

Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi mázas sonka


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 10+
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A sonkához:
1-2 kg-os sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
4 púpozott ek barna cukor
3 rúd fahéj
5-6 szegfűszeg
3 csillagánizs
1 db gyömbér szeletekre vágva
2 ek só
sok őrölt bors
2 narancs félbe vágva
4 mandarin félbe vágva
2 ág rozmaring
5 babérlevél
kb. 2 l alaplé vagy víz

A mázhoz:
30 dkg baracklekvár
2-3 kanál balzsamecet
1 narancs leve és héja

A francia rakott burgonyához:
1-1,5 kg burgonya
1,5-2 dl jó minőségű tejszín
1,5-2 dl tej
15-20 dkg kecskesajt

Elkészítés:


Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamellizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.

Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.

Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét, majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be, és süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.

Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük

Ha a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://indavideo.hu/video/Brutalis_karacsonyi_mazas_sonka

Karácsonyi mázas sonka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek, Sertés húsból készült ételek, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Csaba
Karácsonyi Wellington bélszín (Gordon Ramsay receptj
Karácsonyi Wellington bélszín (Gordon Ramsay receptj

1. Ismét egy klasszikus étel, egy kis csavarással, mert ügyebár nincs karácsony gesztenye nélkül, így ebbe is csempésztünk néhányat. A bélszínt ha kell lehártyázzuk, majd körös-kö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi banánkenyér
Karácsonyi banánkenyér

A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Bejgli Mama receptje alapján
Bejgli Mama receptje alapján

Elkészítjük a töltelékeket. Mákos töltelék: A mákot a 9 dkg cukorból elvett néhány kanál cukorral kávédarálón ledaráljuk. A maradék cukorból a vízzel szirupot főzünk, majd hozzá...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ilona
Majdnem sajtos paleo pogácsa
Avatar Ilona Kedvelnék
Majdnem sajtos paleo pogácsa

A gesztenye masszát kiolvasztjuk. A magokat kávédarálóval, vagy aprító géppel ledaráljuk, minél kevésbé szemcsés annál jobb. Majd az összes többi hozzá valóval összekeverjük. Elősz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk