kb. 1 kg sertés darálthús
2 nagyobb konzerv sűrített paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré
3-6 gerezd fokhagyma
só
majoránna
oregánó
szárított petrezselyem
őrölt feketebors
kb. 30 dkg trappista sajt
1 doboz lasagne tészta
Először bolognai mártást készítek. Felteszem a darált húst kevés vízben, aki akarja, az előtte vöröshagymát piríthat, melyen kicsit megpiríthatja a húst is és utána önti fel vízzel. Miközben a hús fől, hozzáadom ízlés szerint az olasz fűszerezést, 3-6 gerezd fokhagymát egészben, oregánót, majorannát, szárított petrezselymet, őrölt feketeborsot és sót, majd ebben az ízesített főzővízben készre főzöm a húst. Ha van otthon puhább paradicsom, akkor azt is belekockázom héjastól, hogy ne menjen kárba.
A darált hús rövid időn belül megpuhul, ekkor fogok 1-2 nagyobb konzerv paradicsompürét (Kofa), vagy 1 doboz sűrített paradicsomot. A lényeg, hogy paradicsomon és són kívül mást ne tartalmazzon (a konzervben lévő sót is bele kell számítani a sózáskor!). A paradicsompüré hozzáadása után még rövid ideig alacsonyabb lángon keverem a ragut, hogy a paradicsom nyersesége is eltűnjön és hogy ne égjen le a ragu.
Bolgonai mártás
A kész bolognai ragu
Miután kész a bolognai ragu, egy tepsibe merek belőle, hogy ellepje az alját. Erre helyezek 1 réteg lasagne tésztát. A tésztára bőségesen merek a raguból, ha nem lepi el mindenhol, akkor a tészta nem puhul meg és kőkemény marad.
Bolgonai mártás tepsiben
A tepsi aljára ragut merek
Lasagne tészta tepsiben
Az első sor lasagne tészta
A ragut ismét egy réteg lasagne tészta követi, majd azt raguval fedem le, melyre ismét tészta, ezt addig folytatom, míg el nem fogy a bolognai.
A lasagne rétegei a tapsiben
Váltakozva ragu, tészta, ragu, tészta adja a következő rétegeket
A legutolsó réteg lasagne tésztára még bőségesen merek az utolsó adag bolognai raguból, majd kb. 30 dkg reszelt trappista sajttal szórom meg. 200 fokos sütőbe teszem és addig sütöm, míg a tészta meg nem puhul.
Lasagne sütés előtt
A legutolsó tésztaréteget jól bevonom a bolognaival
Trappista sajt a lasagne tetején
Kb. 30 dkg reszelt trappistával szórom meg
Tálaláskor óvatosan felkockázom a tepsiben lévő lasagne-t, hogy ahogy kiveszem a kockát, az ne csússzon szét. Azonnal fogyasztható.
Egy tepsi lasagne
A meghámozott krumplit vágjuk kis kockákra. A debrecenit szeletekre. A krumplit bő forrásban levő vízben főzzük 5 percig. Ezalatt a debrecenit pirítsuk meg 1 evőkanál olajon, tegy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 fej reszelt hagymát üvegesre sütök bele teszek 1 kg darált húst mit fehéredésig sütők,közben 5-6 gerezd zúzott fokhagymát,sót,őrölt köményt,borsot, kevés piros paprikát adok hozz...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyűélesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, majd a liszttel, a tejföllel és a sóval tésztát gyúrunk belőle. A nem túl lágy tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. fél órán át ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megfőzzük, és áttörve hozzáadjuk az élesztővel elkevert liszthez. Esetleg a krumpli főzőlevét használhatjuk az elkészítéshez. 2 gerezd fokhagymát belekeverünk a tésztába...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű