6db karajszeletek
6db keményre főzött tojás
1-2 paprika
1 paradicsom
1 közepes fej hagyma
10-15 dkg füstölt szalonna
2 teáskanál őrölt piros paprika
teáskanálnyi bazsalikom, só, bors, petrezselyemzöld
1 fej zúzott fokhagyma
A füstölt szalonnát felkockázom, zsírjára sütöm. Megfonnyasztom a hagymát, arra kis csípős paprikát vágok, kockázott, hámozott paradicsomot dobok rá, 2 teáskanál pirospaprika, ezekkel kis pörköltalapot készítek tulajdonképpen. Felöntöm vízzel, sózom, bele a finomra vágott petrezselyem, teáskanál bazsalikom, fokhagyma. A kiklopfolt karajt sózom, borsozom, abba tekerem a kemény tojást, majd az egészet cérnával összekötöm. Ezt beleteszem a pörkölt lébe, kiegészítem annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat, jól összefőzöm. Ez kb. 1 óra, hiszen a hús laza és a lé ellepi. Ha megfőtt, kiszedem a húst, kicsit hűl, leszedem a cérnát is. Addig a pörköltalap még rottyanhat egyet, hogy sűrűbb legyen. Én pirított, főtt tarhonyával tálaltam, s meghúztam tejföllel. Közben a kézi tarhonyát megpirítom kis zsíron, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, s lassan puhára főzöm. Mikrohullámú sütőben is el lehet készíteni, fedett jénai tálban. Idénysalátával tálalom.
Elkészítése: A húst megmossuk és feldaraboljuk, fűszerezzük és egy tálba tesszük. A paradicsomszószt, a zúzott fokhagymát, az ecetet, a feldarabolt csilit és rozmaringot összekeve...
Elkészítési idő: 1 óra 30 percA húst nagyobb darabokra vágjuk. A mustárt, a zúzott fokhagymával, pár csepp olajjal és a fűszerekkel összekeverjük, a húsra kenjük. Letakarjuk és két órán át hűtőben pihentetjük....
Elkészítési idő: 1,5 óra