1 kg liszt
4 dkg élesztő
8 dkg cukor
1/2 liter langyos tej
5 dkg vaj
2 tojás
1 kávés kanál só,
1 citrom reszelt héja.
20 dkg porcukor
tojás a lekenéshez.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk majd kétszeresére kelesztjük.Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,és egyenlő 27 részre osztjuk.20 részből formáljunk 35 cm hosszú kígyókat,és fonjunk belőle rácsot.
Vajazzunk meg egy 17 cm átmérőjű tűzálló tál külsejét,helyezzük rá a rácsot,majd a lelógó tészta végeket vágjuk le.
2 rész tésztából,készítsünk 40 cm hosszú kígyót,sodorjuk meg,és gyűrű alakban formáljunk belőle talpat a kosárnak.A két végét kenjük meg felvert tojással és nyomjuk össze.
A kosár füléhez 2 rész tésztából csavarjunk kötelet és burkoljunk vele egy patkó alakban meghajlított drótot,melynek végét később a kosárba dugjuk. A maradék tésztából formált 3 kígyóból fonjunk copfot a kosár peremére,végeit kenjük meg tojással és nyomjuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.Kenjük meg a kosarat felvert tojással és 45 percig szép pirosra süssük meg.A még különálló elemeket kenjük meg felvert tojással és 25 perc alatt szép arany pirosra süssük.
A porcukorból egy kevés vízzel kavarjunk sűrű mázat és ezzel ragasszuk össze az elemeket.
A kosár füléből kiálló drótot szúrjuk a kosár peremébe.
Mivel nekem nem volt ekkora méretű,tűzálló tálam,ezt a porcelán tálat használtam,bevonva alufóliával és a fóliát zsiradékkal bekenve.
http://rozikonyha.blogspot.hu/ oldalon találtam.
ott van fázis fotó is.
Elkészítés: A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük össze, majd dolgozzuk össze. 5 perc pihentetés után, a tésztából nedves kézzel formázzunk kenyeret, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat összedolgozzuk, egy jól formázható állagú tésztát kell kapnunk. Ki lehet nyújtani is, de egyszerűbb, ha apró golyókat formázunk, majd kissé kilapítjuk őket, hogy p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimérem a tejet, vizet, feloldom benne a cukrot és az élesztőt. A dagasztógépbe mérem a lisztet, sót, majd hozzáöntöm a folyadékot és a puha vajat. Rugalmas tésztát dagasztok belől...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt melegítsük elő 50 °C fokra. Egy sütőtálat pár csepp olívaolajjal enyhén olajozzunk ki, majd szórjuk ki egy kevés kölesliszttel, éppen csak annyira, hogy hajszálv...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű