gombóc tésztához:
800g burgonya (főtt, áttört)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
350 g búzaliszt (BL55)
só
A töltelékhez:
10 szem szilva (magozott)
20 db kockacukor
izlésszerint fahéj (őrölt)
A bevonathoz :
étolaj
120 g zsemlemorzsa
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd héjukat lehúzzuk. Ha már nem forrók burgonyanyomóval összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.
Ha kihűlt, ízlés szerint megsózzuk. Közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat. Majd folyamatosan adagolva a lisztet, összegyúrjuk, annyi liszttel amennyit a burgonya felvesz. Ne legyen kemény a tésztánk.
Kinyújtjuk kb. kisujjnyi vastagságúra a tésztát és 10x10 cm-es kockákra vágjuk.
A szilvákat félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal megszórjuk. egy kockacukort teszünk a mag helyére.
4 csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, kissé gömbölyítjük.
Ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.
Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, folyamatosan keverjük, mert hamar megégeti. Az egész kb. 5 perc. Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük őket és kész is van.
Ki hogy szereti tálalja, fahéjas cukorral meghintve a legfinomabb.
kb forrástol számitva lassu tüzön 10-15 percig fözzük a gombócokat ugy olyan lesz mintha lekvárral töltöttük volna.
A tésztát sós vízben kifőzzük. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olajat, és szórjuk bele a búzadarát. Jó alaposan keverjük át, hogy az összes búzadara szem magába szívja a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát a petrezselymet és a bazsalikomot. Mossuk meg a paradicsomot, negyedeljük fel és egy villával törjük össze....
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűU mlako mleko staviti kvasac, šecer i so, pa ostaviti da kvasac nadođe. Za to vreme pripremiti ostale sastojke, brašno prosejati, staviti u dublju posudu, dodati ulje, kiselo mleko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy fazékba vagy nagy serpenyőbe tegyük bele az összes alapanyagot: spagettit, vékonyra szelt gombát, cukkinit és hagymát, valamint a zöldborsót és a friss oregánó vagy kakukk...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű