Hozzávalók: 20-30 dkg szeder, 14 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 ek. kristálycukor, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaniliás cukor,fél citrom reszelt héja, 5 tojás, 1,5 dl tej, 15 dkg margarin, 1 teáskanál fahéj, 1 csipet só
Kettéválasztjuk tojásokat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét 8 dkg porcukorral.
Habosra keverjük a margarint, a maradék porcukorral és a vaniliáscukorral. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a langyos tejet és a citromhéjat.
Óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét. Kikent, kilisztezett tepsibe halmozzuk a tésztát, belepotyogtatjuk a szedret, majd megszórjuk a korábban elkevert fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
meggyel is finom
A kalácsot kis darabokra tördeltem egy tálban és leöntöttem a tojássárgával és vaníliás cukorral összekevert tejjel. Amíg megszívta magát a kalács, megtisztítottam a gyümölcsöket:...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe belerakjuk a többi hozzávalót, a szódabikarbónát felfuttatjuk a citromlével, és a masszát jól összegyúrjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral fedett tepsiben világosra sütjük (kb. 10-12 perc), majd hagyjuk kih...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKrém: 1 cs. margarin, 20 dkg porcukor habosra keverjük, belekeverünk 25 dkg túrót és a kihűlt tésztára kenjük. 7 dl mirindát 2 cs. vaníliás pudinggal sűrűre főzzük, és ha kihűlt...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: Közepes