26 dkg liszt
8 dkg margarin
5 dkg sertészsír
3 dkg cukor
1 cs só
4 gr élesztő
2 tojássárgája
0,5 dl tej
töltelék:
gesztenyés:
25 dkg gesztenyemassza
kevés rum
1 vaníliás cukor
diós:
15 dkg dió
5 dkg cukor
1/2 cs vaníliás cukor
2 dkg méz
0,4 dl tej
1/2 citrom reszelt héja
mákos:
12 dkg darált mák
10 dkg cukor
1/2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
0,6 dl tej
2 dkg méz
kenés:
1 tojás
Egy tálba kimérjük a lisztet, margarint, zsírt, sót, porcukrot, és összemorzsoljuk a kezünkkel az egészet
Egy másik edénybe kimérjük a tejet, hozzáadjuk az élesztőt, a tojás sárgákat, és villával összekeverjük!
A lisztes keverékhez öntjük a tejes keveréket, és összegyúrjuk! Ne gyúrjuk túl! Csak annyira, hogy egynemű legyen! Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe rakjuk!
A gesztenyemasszát összekeverjük a rum aromával, és a vanília cukorral!
A darált mákhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vanília cukrot, a reszelt citromhéját, összekeverjük, majd hozzáadjuk a mézzel felforralt tejet! Jól elkeverjük!
A diót ledaráljuk! Hozzáadjuk a porcukrot, a vanília cukrot, és a reszelt citrom héját! A tejet felforraljuk a mézzel, majd hozzáöntjük a diós keverékhez! Jól elkeverjük! 1 órára a hűtőbe rakjuk!
A tésztát 2 részre osztjuk! Téglalap alakúra nyújtjuk!
A tészta bal szélére rakunk először a máktöltelékből egy hosszú rudat!(A máktöltelék fele!)Erre balról ráhajtjuk a tésztát, de csak addig, hogy eltakarja a tölteléket! Mellé jöhet a diós töltelékből is 1 csík!(A diós töltelék fele!)Most balról óvatosan ráhajtjuk jobbra mindkét tölteléket!
Mellé jön a gesztenyés töltelékből 1 rúd!(A gesztenyés töltelék fele!)Jobbról ráhajtjuk a tésztát, és óvatosan összenyomkodjuk kicsit a tésztát! Ha kész, óvatosan megfordítjuk! Így járunk el a másik tésztával is!!
Egy tojást szétválasztunk! Egy tálcára tesszük a tésztát, és lekenjük tojássárgájával! Kb. 30 percet hideg helyre tesszük! Ha letelt lekenjük a fehérjével is! Megint 30 percet hideg helyre rakjuk! Felszeleteljük kb. 2-3 cm-es darabokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük!
Lágy, hólyagos tésztát dagasztok, amikor már szép sima, hólyagos, 2-3 részletben hozzádolgozom az olvasztott vajat is. Olajozott tálban, folpackkal letakarva a duplájára kelesz...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes》Egy műanyag, vagy kerámia tálba beleteszem a lisztet, élesztőt és a sót. ( itt vigyázok, hogy ne érjenek egymáshoz) 》Beleöntöm a vizet is és egy fakanállal összekeverem, kicsit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez hozzákeverjük az élesztőt, beletesszük a sót, cukrot és az olajat, majd fokozatosan adagolva a vizet, sima tésztává dagasztjuk. Amíg kel, elkészítjük a ragukat. Az olajo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesGyurmától picivel lágyabb tészta kell. 210 fokon előmelegített sütőbe tesszük, ha beteszem 1 perc múlva 170 fokra kb. 20 percig sütni,
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes