250 g mazsola
50 g narancs kandírozott
50 g citrom kandírozott
50 g apróra vágott mandula
5 ek víz, narancslé vagy rum
500 g liszt
140 ml langyos tej
50 g cukor
50 g élesztő
200 g puha vaj
1 nagy tojás
1 tk reszelt citromhéj
¼ tk só
¼ tk vanília
Élesztő fut. Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, adjuk hozzá az 5 ek vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk állni. Legjobb, ha ezt már előző este megtesszük, de az sem baj, ha csak a tészta készítése közben áznak a gyümölcsök fél órát.
Cukrot, a lisztet, a felfuttatott élesztőt keverjük össze, hagyjuk állni meleg helyen 10 percre.
Adjuk hozzá a puha vajat, a tojást és a fűszereket is , és 5 percig gyúrjuk.Hozzá az áztatott gyümölcsök és mandula gyúrjuk addig, míg el nem válik a tészta az edény falától.
Hagyjuk kelni a kalácstésztát meleg helyen 2 órán át, gyúrjuk át egy kicsit, majd tegyük kivajazott kalácsformába vagy formázzuk meg a kezünkkel, és tegyük papírral bélelt sütőlemezre. Letakarva hagyjuk ismét állni fél órát a kalácsot.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 perc alatt süssük készre.,Szórjuk meg porcukorral, és így vágjuk szeletekre.
Az élesztőt kis langyos tejben felfuttatjuk. Kelesztőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt kovászt, és a vajat. Sima, ruganyos tésztát dagasztunk, le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt meleg tejjel, pici cukorral felfuttatom. Ezalatt a lisztet elkeverem a sóval, cukorral. A vajat felolvasztom. A meleg tejben elkeverem a tojást egy habverővel, ma...
Elkészítési idő: 2ó 30 p Nehézség: KözepesElőször a kovászt készítjük el. 0,5 dl langyos tejbe belekeverjük a 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 ek. lisztet, összekeverjük, majd a tetejét is meghintjük 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztő fut- Összekeverni, 30 percig keleszteni Puha, lágy Osztani, fonás 180 fok 30 perc 15 percig élesztő futtat só - 10 g liszt - 1200 kg PIHENÉSBEN 30 perc tojás - 1...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű