250 g mazsola
50 g narancs kandírozott
50 g citrom kandírozott
50 g apróra vágott mandula
5 ek víz, narancslé vagy rum
500 g liszt
140 ml langyos tej
50 g cukor
50 g élesztő
200 g puha vaj
1 nagy tojás
1 tk reszelt citromhéj
¼ tk só
¼ tk vanília
Élesztő fut. Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, adjuk hozzá az 5 ek vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk állni. Legjobb, ha ezt már előző este megtesszük, de az sem baj, ha csak a tészta készítése közben áznak a gyümölcsök fél órát.
Cukrot, a lisztet, a felfuttatott élesztőt keverjük össze, hagyjuk állni meleg helyen 10 percre.
Adjuk hozzá a puha vajat, a tojást és a fűszereket is , és 5 percig gyúrjuk.Hozzá az áztatott gyümölcsök és mandula gyúrjuk addig, míg el nem válik a tészta az edény falától.
Hagyjuk kelni a kalácstésztát meleg helyen 2 órán át, gyúrjuk át egy kicsit, majd tegyük kivajazott kalácsformába vagy formázzuk meg a kezünkkel, és tegyük papírral bélelt sütőlemezre. Letakarva hagyjuk ismét állni fél órát a kalácsot.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 perc alatt süssük készre.,Szórjuk meg porcukorral, és így vágjuk szeletekre.
Minden hozzávalót összegyúrunk és 1-2 órára fóliába becsomagolva hűtőbe pihentetjük a tésztánkat.Aztán kinyújtjuk kb.3-4mm vastagra és linzer szaggatóval kiszaggatjuk a formákat.El...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA friss élesztőt felfuttatom egy kevés cukros tejben. kelt tésztát dagasztok a hozzávalókból, de a vajat az összedolgozás után adom hozzá és alaposan bedagasztom. Meleg helyen 40...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézElőször a pudingot kell megfőzni és még melegen belekavarni a túrót. Miközben a massza hűl, többször keverjük meg. Keverőtálba tesszük a tészta hozzávalóit, és sima tésztává da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz átszitált lisztbe beleteszem a sót,a cukrokat,a tojást,majd a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt. Elkezdem összedolgozni,folyamatosan adom hozzá az olajat és tejet amik...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű