Este
200 ml víz,
5 gramm élesztő,
200 gr Bl80-as liszt.
Reggel
200 ml langyos víz
50ml aludttej
, 10gramm élesztőt,
1 kk. cukrot,
400 gramm Bl 55-ös
és 100gramm réteslisztet,
2csapott tk.sót,
1 ek. étolajat.
jénaiban sütve.
Este. Összeállítva, lefedve a konyhapulton hagytam.
Reggel hozzá a többi
Gépi dagasztás után 10perc pihi, majd kézzel átdolgoztam.
1óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba), mintázás, vízpermet. Lefedve 250C°-os előmelegített sütőben sült 25percig, majd a hőt 200C°-ra mérsékelve további 20percig. Ekkor a fedést lekapva -csak a cserepek miatt- kapott még tőlem szűk 10 percet.
☝️De most változtattam keveset.
Az előtészta Bl55-ös liszttel készült, a cukrot mostanában elhagyom, aludttej/kefir helyett víz megy, továbbá az étolajat 1ek.kacsazsírral váltom ki.
1,5 adagot dagasztottam.
Fél adagból a cipó, 1adagból a vekni született.
A vekni a receptleírás alapján, míg a cipó 40perc (35+5p) alatt sült ropogósra.
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Ö...
Elkészítési idő:Recept:tegnap este begyúrtam:kb.35dkg finomliszt,1 csomag(7gr)instant élesztő,1 kávéskanál cukor,1,5kávéskanál só,1 kávéskanál sikér,csipet aszkorbin,3,5 dl langyos víz.Adtam még h...
Elkészítési idő:1/2 dl cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elvegyítjük a sóval, a zöld fűszerrel, beleöntjük az élesztőt, majd az olajat. Annyi vízzel dagasztjuk össze, hogy puha tés...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összegyúrjuk, zsemléket formázunk a tésztából (aminek kissé lágynak kell lennie, nem olyan sűrű mint egy kelt tészta, de nem folyékony, könnyen formázható!), majd lé...
Elkészítési idő: