Este
200 ml víz,
5 gramm élesztő,
200 gr Bl80-as liszt.
Reggel
200 ml langyos víz
50ml aludttej
, 10gramm élesztőt,
1 kk. cukrot,
400 gramm Bl 55-ös
és 100gramm réteslisztet,
2csapott tk.sót,
1 ek. étolajat.
jénaiban sütve.
Este. Összeállítva, lefedve a konyhapulton hagytam.
Reggel hozzá a többi
Gépi dagasztás után 10perc pihi, majd kézzel átdolgoztam.
1óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba), mintázás, vízpermet. Lefedve 250C°-os előmelegített sütőben sült 25percig, majd a hőt 200C°-ra mérsékelve további 20percig. Ekkor a fedést lekapva -csak a cserepek miatt- kapott még tőlem szűk 10 percet.
☝️De most változtattam keveset.
Az előtészta Bl55-ös liszttel készült, a cukrot mostanában elhagyom, aludttej/kefir helyett víz megy, továbbá az étolajat 1ek.kacsazsírral váltom ki.
1,5 adagot dagasztottam.
Fél adagból a cipó, 1adagból a vekni született.
A vekni a receptleírás alapján, míg a cipó 40perc (35+5p) alatt sült ropogósra.
A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a vizet. Összekeverjük és egy “majdnem összeálló” csak kicsit ragacsos tésztát készítünk. Húsz percig hagyjuk pihenni....
Elkészítési idő: 2 óra1. A hozzávalókat bedobáljuk a gépbe (a folyadékot mindig alulra), beállítjuk fehér kenyér sütésére és már csak várni kell, hogy kisüljön a ropogós finomság. 2. A mennyiségeket...
Elkészítési idő:Felfuttatom az élesztőt cukros langyos vízben, a többi összetevőt egy tálba teszem. Ha az élesztő felfutott a hozzávalókhoz öntöm és ruganyos tésztát gyúrok belőle. Sokkal sűrűbbet...
Elkészítési idő:1. A kovász esetében keverjük össze a vizet, a kenyérliszt, a teljes kiőrlésű lisztet és az élesztőt egy tálban fakanállal, amíg egyenletesen nem keveredik (a biga sűrű lesz). Fedj...
Elkészítési idő: 20 perc