Este
200 ml víz,
5 gramm élesztő,
200 gr Bl80-as liszt.
Reggel
200 ml langyos víz
50ml aludttej
, 10gramm élesztőt,
1 kk. cukrot,
400 gramm Bl 55-ös
és 100gramm réteslisztet,
2csapott tk.sót,
1 ek. étolajat.
jénaiban sütve.
Este. Összeállítva, lefedve a konyhapulton hagytam.
Reggel hozzá a többi
Gépi dagasztás után 10perc pihi, majd kézzel átdolgoztam.
1óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba), mintázás, vízpermet. Lefedve 250C°-os előmelegített sütőben sült 25percig, majd a hőt 200C°-ra mérsékelve további 20percig. Ekkor a fedést lekapva -csak a cserepek miatt- kapott még tőlem szűk 10 percet.
☝️De most változtattam keveset.
Az előtészta Bl55-ös liszttel készült, a cukrot mostanában elhagyom, aludttej/kefir helyett víz megy, továbbá az étolajat 1ek.kacsazsírral váltom ki.
1,5 adagot dagasztottam.
Fél adagból a cipó, 1adagból a vekni született.
A vekni a receptleírás alapján, míg a cipó 40perc (35+5p) alatt sült ropogósra.
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. A lisztet mély tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a vajat, a tojást, beleszórjuk a sót. Addig gyúrjuk, míg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA szobahőmérsékletű (én melegbe szoktam, könnyebben felfut benne az élesztő) folyadékunkba beletesszük a cukrot. Miután feloldódott, hozzámorzsoljuk az élesztőt, lassú kavargatás m...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézReggel a hűtőből kivesszük a kovászt, megetetjük: 25 g kovászhoz, 80g vizet és 100 g kenyérlisztet (BL80), estig hagyjuk a konyhapulton, majd este: kimérünk 100g kovászt, kikeverjü...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: NehézAz öregtésztát egy tálba teszem,ráöntök kb.1 deci langyos vizet beleteszem a cukrot,az olajat és belemorzsolom az élesztőt.Hagyom kb 10 percig pihenni,addig összekeverem a liszteke...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz