előtészta, 8-12 órával a kenyérsütés előtt készül:
200 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gr víz
5 gr friss élesztő
100 gr sima búzaliszt
180 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
20 gr búzasikér
2 tk só
8 gr friss élesztő
25 gr olaj
150-170 gr víz
előtészta:
Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá, lefedve a pulton hagyom 8-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszaesik, a sikérszálak megerősödnek,.
Az alapanyagokat a dagasztó üstjébe mérem, dagasztóprogramot indítok, sima, fényes tésztát dagasztok.
~ 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkodom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, lezárom.
~ Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, sütőbe tolom.
~Előmelegített 230 fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, mikor kiveszem jó hideg vízzel lefújom, rácson hagyom kihűlni.
A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.
május 29, 2013 TEPSIS BUNDÁS KENYÉR Imádjuk a bundás kenyeret! Ennek ellenére hónapok óta nem sütöttem... a tűzhelyen. Nem csak a bő olajsütés tart vissza (ezt ugyanis néha megen...
Elkészítési idő:Előző este: A hűtőben tárolt anyakovászból kiveszek egy teáskanálnyit (10-20gr) Hozzáadok 80g vizet és 100g BL80 kenyérlisztet valamint egy csipet tk rozslisztet (ez elhagyható,...
Elkészítési idő: 2 óra +Készítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 1 evőkanálnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 75 g fehér lisztet vagy rozslisztet (lehetőleg frissen őröl...
Elkészítési idő: