Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

176. KENYÉR - teljes kiőrlésű zürichi


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


előtészta, 8-12 órával a kenyérsütés előtt készül:

200 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gr víz
5 gr friss élesztő

100 gr sima búzaliszt
180 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
20 gr búzasikér
2 tk só
8 gr friss élesztő
25 gr olaj
150-170 gr víz

Elkészítés:


előtészta:
Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá, lefedve a pulton hagyom 8-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszaesik, a sikérszálak megerősödnek,.

Az alapanyagokat a dagasztó üstjébe mérem, dagasztóprogramot indítok, sima, fényes tésztát dagasztok.
~ 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkodom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, lezárom.
~ Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, sütőbe tolom.
~Előmelegített 230 fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, mikor kiveszem jó hideg vízzel lefújom, rácson hagyom kihűlni.

A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Kívül-belül puha kifli
Kívül-belül puha kifli

A hozzávalókat ebben a sorrendben a dagasztógép üstjébe mértem és 15 perc alatt egy közepesen kemény tésztát dagasztottam. A víz mennyisége azért körülbelüli,mert nekem az erős gé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
197.Cipó
197.Cipó

A vízbe keverjük bele az élesztőt az olajat szitáljuk bele a liszteket, adjuk hozzá a sót és a sikért. Mehet a dagasztógépbe kb. 5 percre, de lehet kézzel is akkor csak keverjük ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Csokis desszertkenyér
Csokis desszertkenyér

Aktív, jó buborékos kovászra van szükség ahhoz, hogy élesztő nélkül is szépen megkeljen. Aki bizonytalan a kovász minőségében, csökkentse azt 200 g-ra és tegyen mellé 1 dkg éleszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sörös kenyér (Limara)
Sörös kenyér (Limara)

Szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, kilapogatom, kinyomkodom belőle a levegőt, formázom. Sütőpapírra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk