menu

Családireceptkönyv.hu

324. Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg tisztított háj ledarálva
1 kg liszt
3 tojás sárgája
4-5 dl tej
3 ek. ecet (10%-os)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 mk. só

Elkészítés:


A szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!

A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében (a sót az élesztőtől távol!) gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!

Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!
A tésztát bevágjuk, közepe marad,úgy mintha 9 kocka lenne.
Hajtogatjuk.
Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.
Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!
Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.
A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával!

Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba, s tegyük fagyasztóba.
Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is .

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezzel a módszerrel rövid idő alatt 16 rétegű tésztát készíthetünk - amit aztán bármire használhatunk, hisz a tészta alapvetően semleges ízű.

Érdemes nagy mennyiségben nekigyürkőzni, a kész tésztát feldarabolni, s a darabokat fagyasszuk le egyesével.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Alaprecept ♥ Kelt tészta
Alaprecept ♥ Kelt tészta

Előkészítjük a hozzávalókat. A tepsit vagy sütőlemezt kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert kész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Őszibarackos túrótorta
Őszibarackos túrótorta

Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet és 1-2 per...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis banános zabgolyók
Csokis banános zabgolyók

Szuperegyszerű: A hozzávalókat robotgéppel keverd egyneművé, majd formázz kis golyócskákat. Hűtőben tárolva napikig eláll.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Csoda mákos diós
Csoda mákos diós

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,4 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk . Minden lapot egyenként olvasztott langyos margarinnal lekenjük és feltekerjük,mint a bejglit. Fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk