menu

Családireceptkönyv.hu

324. Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg tisztított háj ledarálva
1 kg liszt
3 tojás sárgája
4-5 dl tej
3 ek. ecet (10%-os)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 mk. só

Elkészítés:


A szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!

A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében (a sót az élesztőtől távol!) gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!

Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!
A tésztát bevágjuk, közepe marad,úgy mintha 9 kocka lenne.
Hajtogatjuk.
Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.
Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!
Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.
A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával!

Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba, s tegyük fagyasztóba.
Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is .

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezzel a módszerrel rövid idő alatt 16 rétegű tésztát készíthetünk - amit aztán bármire használhatunk, hisz a tészta alapvetően semleges ízű.

Érdemes nagy mennyiségben nekigyürkőzni, a kész tésztát feldarabolni, s a darabokat fagyasszuk le egyesével.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi diólinzer /Gluténmentes/
Karácsonyi diólinzer /Gluténmentes/

Elkészítés: Az elkészítése nagyon egyszerű. A diót az eritrittel ledaráljuk. A tojásfehérjét egy kevés eritrittel kemény habbá verjük, majd finoman hozzáadjuk a darált édesítős di...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Mogyorókrémes roppanós szelet
Mogyorókrémes roppanós szelet

A puffasztott rizst egy mozsárban összetörjük.(nem a lapokban kaphatót használjuk, hanem a szemes kiszerelésű natúr ízesítésűt) Hozzáadjuk a porcukrot, a margarint, a kakaót, és jó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Édes cékla golyók
Édes cékla golyók

A belevalókat csak robotgéppel kell összemixelni, míg viszonylag homogén lesz. Ezután kézzel golyócskákat forgatni a masszából és meghempergetni a magkeverékben.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Bocikoszorú
Bocikoszorú

A túrót, a vaníliás cukrot, a cukrot, a tojást és a búzadarát, egy tálban összekeverem. A 2 tojást elkeverem a liszttel és a cukorral. Hozzáadom a tejet, az étolajat és a sütőpor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk