40 dkg finomliszt
3 cs ek porcukor
15 dkg szoba-hőmérsékletű margarin
5 g sütőpor
4 tojássárgája
1 kis pohár tejföl
1 cs só
dióhabhoz:
2 tojásfehérje
2 ek cukor
5 g vaníliás cukor
10 dkg darált dió
citromhéj
kókuszhab:
2 db tojásfehérje
7 dkg cukor
10 dkg kókuszreszelék
sárgabarack lekvár
8-9 evőkanálnyi
A tésztához: a lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval - belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy kellemesen lágy, de nem ragacsos!, könnyen kezelhető/nyújtható tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell hozzá az egész kis doboz tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára és fokozatosan!)
A dióhabhoz: összekeverjük a darált a reszelt citrom héjával. A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat és kemény habbá verjük. Végül óvatosan belekeverjük a darált diót is. A kókuszhabhoz: A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
A tésztát két egyforma részre osztjuk: kinyújtjuk az egyiket kb. 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra, megkenjük 4-5 evőkanál lekvárral (ízlés szerint). A tészta két oldalát feltekerjük úgy, hogy közöttük kb. 8 cm széles rés maradjon. Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a dióhab felével megtöltjük a rést. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is, kinyújtjuk téglalap alakúra, lekvárral megkenjük, két oldalát kicsit feltekerjük, áttesszük a tepsire és megtöltjük a rést a kimaradt kókuszhabbal.
Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világos maradjon! Amikor már a szélei picit barnulni kezdenek és a dióhab is barnulni kezd, akkor már jó! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A kihűlt süteményt meghintjük porcukorral, felszeleteljük kb. 1,5 cm széles csíkokra.
Összedolgozzuk az anyagokat. Golyókat formázunk, tepsire rakjuk, villával megnyomjuk és 200 fokon pár (kb 10-15)perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEz egy irtó nagy családi kedvenc nálunk. Pillekönnyű fánkok készülnek ebből az egyszerű tésztából. Nincs dagasztás, nincs kelesztés, nincs nyújtás! :-) És nem csepeg az olajtól, be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk a cukorral. Kevés tejet elvéve a lisztet csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a forró tejhez. Tűzről levéve belekeverjük a vaníliás cukrot, tovább hűtjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.A lisztet, a tejben felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot könnyen nyújthatóvá tesszük. Ha túl lágy, akkor még adhatunk hozzá egy kevés lisztet, majd 1/2 órát kelesztjük....
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: Közepes