32 dkg langyos víz
6 ek olaj
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg rétes liszt
44 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só
Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat. A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas tésztát dagasztok belőle.
Duplájára kelesztem, 40-50 perc.
Három részre osztom, alaposan átgyúrom és gombócokat formázok belőle. A gombócokat kézzel kinyomogatom laposra, majd elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomogatok a tenyerem élével.
A megformázott rudakat kisodrom, és belerakom a bagett formába. (nemsokára hozok képeket arról, hogy lehet sütőlapon, sütőpapírral bagettet sütni) Letakarom és 20-25 percet hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra és egy hőálló tálkába vizet teszek az aljába.
A megkelt tésztát bemetszem, megspriccelem hideg vízzel, és a forrós sütőben szép ropogósra sütöm, 30-35 perc.
Az elkészítés menete: 1. Tészta dagasztása 2. Tésztaérés: 50-60 perc 3. A tészta sütőlemez méretűre nyújtása, majd lemezre helyezése 4. Kelesztés: 25 perc 5. A tészta villával...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet és az élesztőt egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáadtam a cukrot is és összekevertem. Beleöntöttem a vizet (sima csapvíz volt, nem langyos) és robotgép dagasz...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű1. A lisztet átszitálom. 2. A hozzávalókat dagasztó tálba teszem,géppel dagasztom. 3. Ha készen van a dagasztás, letakarva huzatmentes helyre teszem kelni. 4. Két órát k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőző este: A hűtőben tárolt anyakovászból kiveszek egy teáskanálnyit (10-20gr) Hozzáadok 80g vizet és 100g BL80 kenyérlisztet valamint egy csipet tk rozslisztet (ez elhagyható,...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: Könnyű