Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

100. A kovász szaporítása sütés előtt – kezdőknek!


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Én hetente csak kétszer – szerdán és szombaton sütök – hogyan etessem a kovászomat?”
Hétfőn reggel:
• 1 dkg anyakovászt megetetek 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. Ami eddig volt, az 1 dkg feletti mennyiség elhasználom nokedliba, vagy palacsintába ?
Hétfőn este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom, mely összesen 2 dkg-nyi lisztmennyiség.
Kedden reggel:
• A hétfő este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Kedden este:
• Eszembe jut, holnap reggel dagasztani szeretném a kenyeret, ezért a most meglevő 5 dkg kovászomból kiveszek 1 dkg-ot, azt félre teszem anyának, a maradék 4 dkg-ot pedig megetetem 8 dkg vízzel és 8 dkg liszttel. Ez a mennyiség 1 kg liszt bedagasztásához elég. Ha kisebb kenyeret szeretnék dagasztani, értelem szerűen kevesebb kovászt használok el.
• A félretett 1 dkg kovászomat megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel, hogy a reggeli etetéshez is maradjon anyakovász.
Szerda reggel:
• A kedd este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom. (Mellette bedagasztom a kenyeret a feljebb említett kovászból).
Szerda este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel.A többit kidobom.
Csütörtök reggel:
• A szerda este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Csütörtök este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. A többit kidobom.
Péntek reggel:
• Az este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Péntek este:
• Mivel csak szombaton délután szeretnék dagasztani, ezért csak 1 dkg kovászt etetek meg ismét: A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. A többit kidobom.
Szombat reggel:
• Nem dobok ki a péntek este megetetett kovászból, hanem a most meglevő 5 dkg kovászomból kiveszek 1 dkg-ot, azt félre teszem anyának, a maradék 4 dkg-ot pedig megetetem 8 dkg vízzel és 8 dkg liszttel. Ez a mennyiség 1 kg liszt bedagasztásához elég. Ha kisebb kenyeret szeretnék dagasztani, értelem szerűen kevesebb kovászt használok el.
• A félretett 1 dkg kovászomat megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel, hogy az esti etetéshez is maradjon anyakovász.
Természetesen a sütési utolsó etetést nem muszáj ketté venni, csak ne feledkezzünk el soha a kovászból anyakovásznak valót kivenni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Csalán krém visszérre
Csalán krém visszérre

Egy magas falú edényt forró vízbe állítunk, és ebbe rakjuk az apróra vágott csalánt. Ha van régi mák darálónk, akkor használjuk bátran és pépesítsük a friss növényt. Én inkább a fr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres
Tejszínkrémes sült csirkemell Toscan módra
Tejszínkrémes sült csirkemell Toscan módra

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Epres álom torta sütés nélkül
Epres álom torta sütés nélkül

Elkészítési idő: 35 perc+ hütés
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Köménymagleves
Avatar Andi Kedvelnék
Köménymagleves

A lisztet egy kis olajon kezdjük el pirítani, majd amikor kezd zsemle illata lenni, akkor adjuk hozzá a köménymagokat is, és pirítsuk tovább. Ha a köménymagok kipattogtak, akkor hú...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk