menu

Családireceptkönyv.hu

11. A kovász szaporítása sütés előtt – kezdőknek!


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Én hetente csak kétszer – szerdán és szombaton sütök – hogyan etessem a kovászomat?”
Hétfőn reggel:
• 1 dkg anyakovászt megetetek 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. Ami eddig volt, az 1 dkg feletti mennyiség elhasználom nokedliba, vagy palacsintába 🙂
Hétfőn este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom, mely összesen 2 dkg-nyi lisztmennyiség.
Kedden reggel:
• A hétfő este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Kedden este:
• Eszembe jut, holnap reggel dagasztani szeretném a kenyeret, ezért a most meglevő 5 dkg kovászomból kiveszek 1 dkg-ot, azt félre teszem anyának, a maradék 4 dkg-ot pedig megetetem 8 dkg vízzel és 8 dkg liszttel. Ez a mennyiség 1 kg liszt bedagasztásához elég. Ha kisebb kenyeret szeretnék dagasztani, értelem szerűen kevesebb kovászt használok el.
• A félretett 1 dkg kovászomat megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel, hogy a reggeli etetéshez is maradjon anyakovász.
Szerda reggel:
• A kedd este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom. (Mellette bedagasztom a kenyeret a feljebb említett kovászból).
Szerda este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel.A többit kidobom.
Csütörtök reggel:
• A szerda este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Csütörtök este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. A többit kidobom.
Péntek reggel:
• Az este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Péntek este:
• Mivel csak szombaton délután szeretnék dagasztani, ezért csak 1 dkg kovászt etetek meg ismét: A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. A többit kidobom.
Szombat reggel:
• Nem dobok ki a péntek este megetetett kovászból, hanem a most meglevő 5 dkg kovászomból kiveszek 1 dkg-ot, azt félre teszem anyának, a maradék 4 dkg-ot pedig megetetem 8 dkg vízzel és 8 dkg liszttel. Ez a mennyiség 1 kg liszt bedagasztásához elég. Ha kisebb kenyeret szeretnék dagasztani, értelem szerűen kevesebb kovászt használok el.
• A félretett 1 dkg kovászomat megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel, hogy az esti etetéshez is maradjon anyakovász.
Természetesen a sütési utolsó etetést nem muszáj ketté venni, csak ne feledkezzünk el soha a kovászból anyakovásznak valót kivenni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Juhtúrós póréval töltött csirkemellek, sajtszósszal,
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Juhtúrós póréval töltött csirkemellek, sajtszósszal,

A csirkemelleket hosszában vágjuk be, majd hajtsuk szét, mint egy könyvet. Klopfolóval kissé ütögessük meg, majd daráljunk rá borsot, és sózzuk meg. A póréhagymát vágjuk egy centi...

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
le-a-panirral-meztelen-csirke
le-a-panirral-meztelen-csirke

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gelu Dóra
Csirkemell paradicsommártással és sajttal
Csirkemell paradicsommártással és sajttal

Tepsibe sütőpapírt,bekenem kókuszzsírral,arra ráteszem a csirkemellet amire fűszeres(oregánó,bazsalikom,fokhagyma) paradicsom pürét teszek,a tetejére meg light trappista sajtot....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Rita
Őszibarackos pite
Őszibarackos pite

A barackokat megmossuk, majd felkockázzuk. Ezután a szilikonos piteformát kikenjük a kókuszzsírral (nem feltétlenül szükséges, de én biztosra mentem). Szétválasztjuk a tojásokat,...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk