- 20 dkg finomliszt,
- 20 dkg finomsó (vákumsó),
- 125 ml víz,
-2 evőkanál étolaj
A sót és a lisztet csomómentesen keverjük össze egy tálban, majd többször kis mennyiségben adagoljuk hozzá a vizet és az olajat. A jól kidolgozott gyurma sima tapintású, mint a vajastészta. Tállal vagy folpack fóliával letakarva tartjuk felhasználásig.
A friss gyurmát a legalacsonyabb fokozaton, nyitott sütőajtónál fél óráig szárítjuk, így a nedvesség lassan elpárolog az anyag belsejéből is. Ezután csukott tűzhely ajtónál fél-fél órát szárítjuk 1-es, 2-es, és 3-as fokozaton is, majd a 4-5-ös fokozaton a megfelelő színárnyalatra égetjük.
A kész munka selymes fényét a lakkozás adja és eleven színeit is ez hívja elő. Színtelen lakkal fényezzük és védjük.
Főt célka , lilahagyma, petrezselyem aprítva, meglocsolva kevés olajjal , nem feltétlen olíva , én szeretem a Máriatövist ,szőlőmagot ,vagy a sárgarépaolajat is , hidegen sajtolt l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához először keverd össze a lisztet az élesztővel. Egy másik tálban a meglangyosított növényi tejet, a kókuszolajjal, a tojásokkal, az édesítővel és a csipet sóval kézi...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz almát lereszeljük, picit állni hagyjuk. A tésztához mindent összegyúrunk. ( ha kell lehet még hozzá kis margarin) Kinyomkodjuk az alma levét, mehet hozzá a fahéj. A tésztát f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt ledarálom és serpenyőben alacsony hőmérsékleten 5-10 percig kevergetem (csak hogy kiszáradjon, nem kell, hogy süljön. Vigyázz, hogy maradjon fehér. Zárd el gyorsan ha má...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű