előtészta
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből
1 dkg élesztő
1,8 dl víz
2 teás kanál só...
15 dkg rozsliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg BL 80-as fehér kenyér liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál natúr joghurt
2,5 dl víz,
Előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam...
másnap, a dagasztó tálba teszem a többi hozzávalöt.
Kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér...
elsőre 1 órát hagytam a kelesztőbe, amibe mindig egy cseppnyi olajat teszek
... majd 40 percenként áthajtogatom... én ezt 3 alkalommal csinálom meg... a végén már látszik mennyire szép laza lett...
mikor a 3-ik hajtogatás után letelt a 40 perc... akkor megformázom...vekninek...
beleteszem a jénaiba...ebben is hagyom kelni 25-30 percet... addig a sütő felmelegedik... a jénaiba mindig teszek szilikonos sütőpapírt....bevágom egy zsilett pengével...alaposan lespricceltem, megszórtam lenmaggal... a tetőt is alaposan lespriccelem... megy a sütőbe... mikor már szép a színe akkor levettem a tetőt és még 15 percet sütöttem tető nélkül...
Boros Valéria
Géppel bedagasztom keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe. Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztób...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézalaposan kidagasztom, 40 percet kelesztem, majd 20 dkg-os darabokra vágom, kigömbölyítem, 15 perc pihenő letakarva, ezután formázom, sütőpapiros tepsire sorakoztatom, itt is kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. nap: 3 ek lisztet és 3 ek vizet egy tisztára mosott befőttes üvegben villával összekevertem. Rácsavartam a kupakját, és a konyhapulton pihentettem. 2. nap: Megjelentek az els...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverd össze a száraz anyagokat, majd mehet bele minden ami folyik, utána az apróra vágott töltelékféle. Kól keverd ki. Kiolajozott sütőformában süsd 1 órán át 180 fokon.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű