előtészta
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből
1 dkg élesztő
1,8 dl víz
2 teás kanál só...
15 dkg rozsliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg BL 80-as fehér kenyér liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál natúr joghurt
2,5 dl víz,
Előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam...
másnap, a dagasztó tálba teszem a többi hozzávalöt.
Kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér...
elsőre 1 órát hagytam a kelesztőbe, amibe mindig egy cseppnyi olajat teszek
... majd 40 percenként áthajtogatom... én ezt 3 alkalommal csinálom meg... a végén már látszik mennyire szép laza lett...
mikor a 3-ik hajtogatás után letelt a 40 perc... akkor megformázom...vekninek...
beleteszem a jénaiba...ebben is hagyom kelni 25-30 percet... addig a sütő felmelegedik... a jénaiba mindig teszek szilikonos sütőpapírt....bevágom egy zsilett pengével...alaposan lespricceltem, megszórtam lenmaggal... a tetőt is alaposan lespriccelem... megy a sütőbe... mikor már szép a színe akkor levettem a tetőt és még 15 percet sütöttem tető nélkül...
Boros Valéria
1. Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük 2. Hozzáöntjük a vizet, és csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne száraz lisztrészek 3....
Elkészítési idő: 5+25 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrok, ha szükséges, még egy kis vízzel vagy liszttel korrigálom, hogy ne legyen se túl száraz, se túl ragacsos. Kb. 10 percig hagyom kelni letakarva, majd...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű450 g Bl 80-as kenyérliszt 50 g tk búzaliszt 380 g langyos víz 40 g natúr joghurt 100 g madre kovász 16 g só. Vízben feloldottam a kovászt, hozzá tettem a joghurtot, liszteke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMehl mit Salz in eine Rührschüssel sieben. Hefe in 600 ml lauwarmem Wasser glatt rühren und unter das Mehl mischen. Alles zu einem weichen Teig verarbeiten. Dabei ca. 5 Minuten krä...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű