Hozzávalók:
40 dkg búzaliszt (BL55), 1 db tojás, 3 dkg disznózsír,
2,5 dl víz, 4 csepp ételecet (10%-os), 1 apró csipet só
A tészta belső kenéséhez 20 dkg disznózsír
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és hólyagosra, dagasztjuk. Ha kész a tészta, a szélek behajtogatásával kigömbölyítjük enyhén lisztes asztalon. A tésztát letakarjuk és 20 percen át pihentetjük. Száraz, enyhén lisztezett textilre tesszük a tésztát a pihentetés után a kezünkkel bentről kifelé haladva kihúzzuk a tésztát, majd leszélezzük. A tésztára vékonyan, de alaposan olvasztott sertészsírt locsolunk. A tölteléket összetevőnként, egyenletesen elhintjük a tésztán. Végül a textil segítségével feltekerjük a rétest. Feltekerés után sütőlemezre tesszük, olvasztott zsírral megkenjük majd megsütjük.
Mgj.: Vésztőn én eddig almásat, meggyeset, túrósat, diósat, mákosat, káposztásat és kukoricakásásat ettem. Várom a további hagyományos vésztői töltelék ötleteket! 🙂
Almás töltelék: 80 dkg alma, 10 dkg cukor, fahéj, 5 dkg zsemlemorzsa
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzákeverjük a cukrot, és a fahéjat. Állni hagyjuk. Töltés előtt a rétestésztát olvasztott zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, az almás tölteléket jól kinyomkodjuk és a rétestésztára helyezzük.
Meggyes töltelék: 50 dkg magozott meggy, 15 dkg cukor, 1 evőkanál búzadara.
A meggyes töltelék elkészítésekor a gyümölcs levét óvatosan nyomkodjuk ki. A cukorhoz adjuk hozzá a búzadarát, utána az egészet keverjükel a meggyel. Ha a gyümölcs még sok levet ereszt, azt hagyjuk az edény alján. Az a jó töltelék, amelyiknek van egy kis nedvességtartalma. A meggyet kis kupacokban terítsük el a tészta teljes felületén.
Túró töltelék: 1/2 kg tehéntúró, 3 db tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg kristálycukor,
1 evőkanál búzadara (ne legyen több, mert kihűlve kemény lesz a rétes), fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor
A túrót villával összenyomkodjuk. Hozzátesszük a tojások sárgáját és a megmosott, kinyomkodott mazsolát, a kristálycukrot, a búzadarát, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Jól összedolgozzuk, fél órát állni hagyjukd. A tojások fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá verjük és lazán a töltelékhez keverjük. A rétestésztát a felmelegített zsírral meglocsoljuk, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. A rétestészta szélétől kb. 10 cm-re elhelyezzük a tölteléket a következő sorrendben: 1. zsemlemorzsa (felveszi a fölösleges nedvességet), 2. töltelék, 3. zsemlemorzsa. A konyharuha segítségével a rétest felhengerjük vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a tepsibe helyezzük.
Diós töltelék: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg dió, fél citrom reszelt héja
Habbá verjük a tojásfehérjéket, elkeverjük a cukorral, a dióval, és a reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Mákos töltelék: negyed kg darált mákot leforrázunk 1,5 dl sűrű cukorsziruppal, jól elkeverjük és reszelt citromhéjjal ízesíthetjük. A kihűlt tölteléket egy csíkban a zsírral megkent, morzsával megszórt réteslapra tesszük, a tésztát felsodorjuk és megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Káposztás: 1 kis fej káposztát (50-60 dkg) lereszelünk vagy apróra vágunk, egy evőkanál zsírban megpároljuk, majd lepirítjuk. Megsózzuk, egy kevés törött borssal ízesítjük. A kinyújtott rétestésztát előbb meglocsoljuk zsírral, majd megkenjük tejföllel, és ezután tesszük rá egy csíkban a káposztatölteléket. Felsodorjuk, és úgy sütjük meg, mint a többi rétest.
Kásás töltelék: 25 dkg kukoricadara, 0.5 l víz, 5 dkg vaj, 1 kk só, őrölt fekete bors, zsír, zsemlemorzsa
A töltelékhez a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, simára keverjük. Hozzáadjuk az őrölt borsot, és néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk dagadni, langyosra hűlni, és ha szükséges még utánaízesítünk. A rétestésztát megkenjük olasztott zsírral. Egyik végére halmozzuk a tölteléket, oldalt két szélét felhajtjuk és lazán feltekerjük. Kizsírozott sütőlemezre helyezzük, tetejüket megkenjük kevés zsírral és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, mehet hozzá a sütőporos liszt, majd a tejföl. Ragacsos palacsintamasszát kapunk (géppel keverhető) Forró olajban kisütjük. Legkönnyebben...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ Előlészítés: A lisztet és a porcukrot átszitáljuk. A margarin legyen szobahőmérsékletű, de ne túl lágy. ♥ Elkészítés Ha géppel dolgozzuk össze, a következő a munkamenet. A mar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és a vizet is, simára dolgozzuk. Ezt köve...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű