Családireceptkönyv.hu

659.Rétes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
40 dkg búzaliszt (BL55), 1 db tojás, 3 dkg disznózsír,
2,5 dl víz, 4 csepp ételecet (10%-os), 1 apró csipet só
A tészta belső kenéséhez 20 dkg disznózsír

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és hólyagosra, dagasztjuk. Ha kész a tészta, a szélek behajtogatásával kigömbölyítjük enyhén lisztes asztalon. A tésztát letakarjuk és 20 percen át pihentetjük. Száraz, enyhén lisztezett textilre tesszük a tésztát a pihentetés után a kezünkkel bentről kifelé haladva kihúzzuk a tésztát, majd leszélezzük. A tésztára vékonyan, de alaposan olvasztott sertészsírt locsolunk. A tölteléket összetevőnként, egyenletesen elhintjük a tésztán. Végül a textil segítségével feltekerjük a rétest. Feltekerés után sütőlemezre tesszük, olvasztott zsírral megkenjük majd megsütjük.
Mgj.: Vésztőn én eddig almásat, meggyeset, túrósat, diósat, mákosat, káposztásat és kukoricakásásat ettem. Várom a további hagyományos vésztői töltelék ötleteket! 🙂
Almás töltelék: 80 dkg alma, 10 dkg cukor, fahéj, 5 dkg zsemlemorzsa
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzákeverjük a cukrot, és a fahéjat. Állni hagyjuk. Töltés előtt a rétestésztát olvasztott zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, az almás tölteléket jól kinyomkodjuk és a rétestésztára helyezzük.
Meggyes töltelék: 50 dkg magozott meggy, 15 dkg cukor, 1 evőkanál búzadara.
A meggyes töltelék elkészítésekor a gyümölcs levét óvatosan nyomkodjuk ki. A cukorhoz adjuk hozzá a búzadarát, utána az egészet keverjükel a meggyel. Ha a gyümölcs még sok levet ereszt, azt hagyjuk az edény alján. Az a jó töltelék, amelyiknek van egy kis nedvességtartalma. A meggyet kis kupacokban terítsük el a tészta teljes felületén.
Túró töltelék: 1/2 kg tehéntúró, 3 db tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg kristálycukor,
1 evőkanál búzadara (ne legyen több, mert kihűlve kemény lesz a rétes), fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor
A túrót villával összenyomkodjuk. Hozzátesszük a tojások sárgáját és a megmosott, kinyomkodott mazsolát, a kristálycukrot, a búzadarát, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Jól összedolgozzuk, fél órát állni hagyjukd. A tojások fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá verjük és lazán a töltelékhez keverjük. A rétestésztát a felmelegített zsírral meglocsoljuk, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. A rétestészta szélétől kb. 10 cm-re elhelyezzük a tölteléket a következő sorrendben: 1. zsemlemorzsa (felveszi a fölösleges nedvességet), 2. töltelék, 3. zsemlemorzsa. A konyharuha segítségével a rétest felhengerjük vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a tepsibe helyezzük.
Diós töltelék: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg dió, fél citrom re­szelt héja
Habbá verjük a tojásfehérjéket, elkeverjük a cukorral, a dióval, és a reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Mákos töltelék: negyed kg darált mákot leforrázunk 1,5 dl sűrű cukorsziruppal, jól elkeverjük és reszelt citromhéjjal ízesíthetjük. A kihűlt tölteléket egy csíkban a zsírral megkent, morzsával megszórt réteslapra tesszük, a tésztát felsodorjuk és megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Káposztás: 1 kis fej káposztát (50-60 dkg) lereszelünk vagy apróra vágunk, egy evőkanál zsírban megpároljuk, majd lepirítjuk. Megsózzuk, egy kevés törött borssal ízesítjük. A kinyújtott rétestésztát előbb meglocsoljuk zsírral, majd megkenjük tejföllel, és ezután tesszük rá egy csíkban a káposztatölteléket. Felsodorjuk, és úgy sütjük meg, mint a többi rétest.
Kásás töltelék: 25 dkg kukoricadara, 0.5 l víz, 5 dkg vaj, 1 kk só, őrölt fekete bors, zsír, zsemlemorzsa
A töltelékhez a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, simára keverjük. Hozzáadjuk az őrölt borsot, és néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk dagadni, langyosra hűlni, és ha szükséges még utánaízesítünk. A rétestésztát megkenjük olasztott zsírral. Egyik végére halmozzuk a tölteléket, oldalt két szélét felhajtjuk és lazán feltekerjük. Kizsírozott sütőlemezre helyezzük, tetejüket megkenjük kevés zsírral és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mandula csók
Mandula csók

180 fok kb:10 -18 perc vagy 150 fok 10 perc és 100 fok 20 perc

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Fahéjas bundáskenyér
Fahéjas bundáskenyér

Keverjük el tejet a tojásokkal és a vaniliás cukorral. Tegyük a kenyereket egy lapos tálba, öntsük rá a tojásos tejet. Fordítsuk meg, várjuk meg, amíg sz összes tejet felszívta....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
480. Csokoládés-meggyes alagút
480. Csokoládés-meggyes alagút

Piskótát megsütni.Felforralunk 3 dl tejszínt a csokoládéval és a vaníliáscukorral,12 órára hűtőbe tenni. Kihajtjuk a tekercset és 2 akkora lapra szabjuk,hogy az egyikkel kibélelh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar SOMLOI GALUSKA
SOMLOI GALUSKA

Először készíts piskótatésztát! Ehhez hat tojást válassz ketté, a sárgájával keverj simára hat evőkanálnyi cukrot, majd szitáld hozzá a sütőport és a lisztet, és keverd az egészet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk