20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só
A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.
Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.
. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.
A négy magvas pehelymix keverékből kimértem a száz grammot és egy száraz serpenyőben, pár perc alatt illatosra pirítottam. Hozzáadtam az apró szemű bulgurt. Késes aprítóban nem túl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítem a kovászt, (12-14 órát állni hagyom) Összegyúrtam a hozzávalókat, keményebb tésztát kaptam, amit egy tálban letakarva hagytam éjszakára pihenni. Másnapra nem lesz olyan...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kovászt 8 órával a sütés előtt vilűgos rozsliszttel megetetjük. Először a vizet és a kovászdolgozzuk össze a dagasztógépben. Utána hozzáadjuk a lisztelet, amikkel 5-6 perc alatt...
Elkészítési idő: 12 óra Nehézség: Közepes1. A hozzávalókból tésztát dagasztok, egy kicsit lágyabbat, mint a kenyérnél. 2. Kiolajozott kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. 3. Lisztezett felületre borítom,...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz