20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só
A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.
Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.
. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.
A sütés előtti napon elkészítjük az előtésztát. A lisztet langyos vízzel és élesztővel összekeverjük, pár percig gyúrjuk, majd betakarva hagyjuk pihenni. (egy éjszakán keresztül,...
Elkészítési idő:Den Backofen auf 100 °C Ober-/Unterhitze vorheizen. Mehl in eine Schüssel geben. Die frische Hefe in eine Tasse bröckeln und das Salz dazugeben. So lange verrühren, bis die H...
Elkészítési idő:Egy kisebb edényben futtasd fel az élesztőt 4 teáskanál cukorral 1 dl langyos vízben. Közben szitáld a lisztet, a sót és a sütőport egy nagy tálba. Egy harmadik tálban keverd össze...
Elkészítési idő: 2:20