Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

190. Almás kovászos kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só

Elkészítés:


A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.

Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.


. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Francia bagett
Francia bagett

A sütés előtti napon elkészítjük az előtésztát. A lisztet langyos vízzel és élesztővel összekeverjük, pár percig gyúrjuk, majd betakarva hagyjuk pihenni. (egy éjszakán keresztül,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Najlepsie domace rozteky
Najlepsie domace rozteky

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Zwiebel-Käse-Schinken-Brot
Zwiebel-Käse-Schinken-Brot

Den Backofen auf 100 °C Ober-/Unterhitze vorheizen. Mehl in eine Schüssel geben. Die frische Hefe in eine Tasse bröckeln und das Salz dazugeben. So lange verrühren, bis die H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Naan kenyér (Bmintbalázs)
Naan kenyér (Bmintbalázs)

Egy kisebb edényben futtasd fel az élesztőt 4 teáskanál cukorral 1 dl langyos vízben. Közben szitáld a lisztet, a sót és a sütőport egy nagy tálba. Egy harmadik tálban keverd össze...

Elkészítési idő: 2:20
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk