20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só
A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.
Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.
. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.
Összegyúrni, keleszteni, sütni. 45 perc 180 fkon.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVizet, tejet, sót, cukrot, élesztőt összekeverjük, majd mehet hozzá az olaj, és keverés után mehet fokozatosan az átszitált liszt. Keverjük, amíg tudjuk, majd 2-3 percig gyúrjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szárazanyagot, az zsírt és a sót. Egy kizsírozott hosszúkás formába (21x8cm) öntjük, megszórjuk a tetejét a magvakkal, és 180 fokon tűpróbáig...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz6 tojást üss fel, és tedd a sütőedénybe 4 púpozott evőkanál napraforgó maglisztet /pelletet/ (10-12 dkg) szórj szintén az edénybe Egy egy késhegynyi sót, továbbá egy evőkanál zsí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű