menu

Családireceptkönyv.hu

Almás kovászos kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só

Elkészítés:


A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.

Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.


. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Szegedi vágott cipó
Szegedi vágott cipó

Kidagasztjuk,a duplájára kelesztjük.Kelesztés után 260 gr-os darabokra osztjuk,gömbölyítjük,majd rövid pihentetés.Megformázzuk a cipókat.Egy órát pihentetjük a tepsin,majd 220-240...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Erika
Bundás kenyér
Bundás kenyér

A tepsit terítsd be a sütőpapírral, majd rakd rá a kenyeret. A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt, majd jól keverd el, aztán tegyél bele mindent, amit előkészítettél. Ezt kanalaz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gyökérkenyér hagymás
Gyökérkenyér hagymás

Mondjuk este 10 órakor érdemes bekészíteni a kovászt. Ez attól függ, hogy milyen korán tudunk, vagy akarunk reggel a kenyérsütéshez hozzákezdeni. A kelesztéshez 10-11 óra szükséges...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tigris kenyér
Tigris kenyér

A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a vizet és jól bedagasztjuk a tésztát kézzel, vagy a robotgép dagasztó karjával (kb.10 perc). A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk