menu

Családireceptkönyv.hu

190. Almás kovászos kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só

Elkészítés:


A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.

Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.


. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fehér kenyér - saját
Fehér kenyér - saját

1. A kenyérsütő gépben a folyadék kerül alulra, rá a többi.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Zsömle (GM)
Zsömle (GM)

http://mediterran.cafeblog.hu/2017/10/25/a-mindennapok-orome-egyszeru-glutenmentes-hazi-zsemle/

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Katalin
Házi kifli
Házi kifli

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Jól bevált fehérkenyerem
Jól bevált fehérkenyerem

- dagasztás (20 perc) - kelesztés szobahőmérsékleten (30 perc) - átforgatás (kiveszem a tésztát és kissé átgyúrom, cipót formázok belőle) - kelesztés szobahőmérsékleten (15 perc...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk