5-6 kg gyümölcsből, 12-14 üveg lesz.
Tiszta üvegek, tiszta kupakok, gyümölcs.
Lekvár készítésnél 20-25 db polisett tabletta,
befőttnél 3-5 db polisett tabletta,attól függ milyen édes a gyümölcs.
birshez 3 - 5 szegfűszeg
Lekvár: A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt ledarálom, megfőzöm. /kb. 1 - 3 óra /. Beleteszem a polisettet és 10-15 percig forralom. A forró lekvárt üvegekbe merem, lezárom.Két folpach közé nátrium benzonátot teszek. Száraz dunsztba teszem,/ pokróc/, két napig hagyom kihűlni.
Befőtt:Ha befőttet készítek, a gyümölcsöt közvetlenül az üvegbe teszem, majd annyi vizet öntök rá, amennyi elfedi,és pár szem polisett tablettát. Az üvegeket egy nagy lábosba teszem, majd a lábosba vizet öntök. A kupakok alá itt is két folpach közé nátrium benzoátot teszek. Az edényben lévő vizet felforralom, /80-90 fok / Kikapcsolom a tűzhelyet és a befőttet abba hagyom kihűlni.
A sárgadinnyét megmosom, meghámozom, belétől megtisztítom, és a húsát kockákra vágom. A cukorból kevés vízzel sűrű szirupot készítek. Beleteszem a gyümölcsöt és sűrűre főzöm. Az üv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Vékony héjú citromot megmosunk, hajszálvékony karikákra vágunk. 2. Citromonként 5 dl vizet számítva, 24 óráig áztatjuk, majd tűzre tesszük, és addig főzzük, amíg az áztatólé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA virágokat a vízben kis lángon 30 percen át főzzük, majd ászűrjük (kb fél l bodzafőzetet kell kapnunk). A leszűrt léhez hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citrom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott birsalmát negyedekre vágjuk, magházát kivágjuk, cikkekre szeleteljük, és azonnal citromos vízbe tesszük, mert hamar megbarnul. Közben a vizet a kristálycukorral meg a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű