70 dkg liszt
2 dkg élesztő
20 dkg főtt burgonya
2 dkg só
kb.3 dl víz /vagy a burgonya főző vize
fél ek. sikér
A burgonyát megfőzni és még melegen áttörni.Ha kihűlt, beledolgozni a kenyértésztába.
A hozzávalókat összekeverni,dagasztani.Közepes kemény tészta.Belisztezni,40 perc kelesztés.Ezután átgyúrjuk,formázzuk.30 percig kelesztjük.A sütőt 250 fokra felmelegítjük,aljába kis edénybe vizet tenni.A megkelt tésztát lespiccelni vízzel,tetejét bevágni.A hőfokot visszavenni 230-200 fokra, a vizes edényt kivenni , betenni a kenyeret.15 perc után újra lekenni vízzel.
30-40 percig sütni.Rácson hűteni.
Hámozzuk meg a krumplit, főzzük puhára, szűrjük le és törjük át, hagyjuk kihűlni. A lisztet tegyük egy keverőtálba, az élesztőt keverjük el egy teáskanál cukor és a tejes víz eleg...
Elkészítési idő:Egy tálban össze kell kutyulni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem h...
Elkészítési idő:Belemérjük egy edénybe a lisztet, majd belekeverjük a sót Belemorzsoljuk az élesztőt a liszt közepébe és erre ráöntjük a langyos vizet. Belemérjük az olajat is. Kidagaszt...
Elkészítési idő:A liszteket átszitáljuk. Az olaj kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Hagyjuk 1 órát állni, majd az olajat is beledolgozzuk. Félre tesszük. Télen 10-12 órára hűvö...
Elkészítési idő: 3-12 óra