menu

Családireceptkönyv.hu

492. Ernyős hájas - hájas tészta


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


40 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet só
1 dl langyos vízbe 1 evőkanál 10 %-os ecet + még 0,5 – 1 dl víz
30 dkg háj
10 dkg liszt

A 30 dkg hájat és a 10 dkg lisztet összedolgozzuk és 3 felé osztjuk.

Elkészítés:


A többi hozzávalóból összeállítjuk a tésztát és vagy kézzel, vagy géppel dagasztjuk 10 percig.
Én dagasztó géppel dagasztottam, a gépből kivéve még csapkodtam a deszkához, illetve a sodrófával is ütögettem a tésztát, gyönyörű tészta lett a végeredmény. Szép fényes sima tészta.
Ezt kinyújtottam 1 – 1,5 cm magasra, az első gombóc hájat (a másik kettőt hideg helyre tettem) rákentem, rányomkodtam a tésztára, a kezem melegétől kicsit lazult a háj, hogy szép egyenletes legyen, az ujjaimmal csíkosra húzkodtam. Meghajtogattam, balról jobbra, jobbról balra egymásra hajtottam, majd alulról felfelé és felülről lefelé hajtottam egymásra. Arra ügyeltem, hogy mindig így legyen előttem, tálat borítottam rá, hagytam fél órát pihenni. Kinyújtottam, így ahogy előttem volt, és ismét megkentem a második gombóc hájjal, hajtottam, ahogy előbb írtam. Megint hagytam fél órát pihenni és harmadszor is a nyújtás után ment rá a harmadik gombóc háj. Meghajtottam, ahogy előzőleg. Ismét fél óra pihenés következett. Ezután kinyújtottam 0,5 cm vastagra, tűzben forrósított késsel a tésztát széltében kétfelé vágtam, a két fél tésztát pedig hosszában kb. 3 cm széles csíkokra vágtam.
Felvertem tojásfehérjét, azzal óvatosan megkentem a csíkokat, vigyázva, nehogy lecsorogjon az oldalára, mert akkor nem nyílna szét, majd ezeket a csíkokat belefordítottam barna nádcukorral kevert vágott dióba. Egymástól 2 cm távolságra ráhajtottam őket az őzgerinc sütő púpos oldalára.
Forró, 220 fokra előmelegített sütőbe tettem, amit visszavettem 200 fokra és nagyjából 10-15 perc alatt készre sütöttem légkeverésen. Gyönyörűen szétnyíltak a leveles rétegek.

A másik hájasnak ugyanez a tésztája és az eljárás vele, annyi különbséggel, hogy azt a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtottam, tűzforró késsel vágtam nagyjából 6 x 6 cm –es négyzetekre.
A közepére töltelék került, illetve házi szilvalekvár. A töltelék darált dió barna cukorral keverve, bele barack lekvár, hogy összefogja. Ebből 1 teáskanál ment rá. Félbe hajtottam, de lehet átlósan is egymásra hajtani, így ment a tepsibe. Légkeverésen sütöttem 220 fokon 20 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Gasztroangyal – Erdély 2. 2016.02.27.
Borbás Marcsi műsora
Csíkmadaras, Gáll Timi receptje
https://www.youtube.com/watch?v=rQWoAT4IYHk

492. Ernyős hájas - hájas tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Málnakrémes puha kekszek
Málnakrémes puha kekszek

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütőtepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztához a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliával elektromos habverővel addig keverjük, amí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós gofri
Kakaós gofri

A tojásokat verd fel, keverd habosra kevertem az édesítővel, csak 2-3 percig. Add hozzá az összes folyadékot. A száraz hozzávalókat vegyítsd el, ezt is keverd bele, végül az olvasz...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Boci szelet
Boci szelet

A tészta hozzávalóit összekeverjük, a tepsi (25x30 cm) aljába öntjük. A krémet is kikevejük, és a barna tésztára öntjük. Így toljuk a sütőbe és megsütjük

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tiramisu
Tiramisu

Az egész tojásokat a cukorral folyamatos kevergetés mellett csípősen forróra hevítem (max. 85 fok). Majd erős habot verek belőle. A hab ¼ részével fellazítom a mascarponét, majd a...

Elkészítési idő: 60-90
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk