menu

Családireceptkönyv.hu

Ernyős hájas és hájas tészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


40 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet só
1 dl langyos vízbe 1 evőkanál 10 %-os ecet + még 0,5 – 1 dl víz
30 dkg háj
10 dkg liszt

A 30 dkg hájat és a 10 dkg lisztet összedolgozzuk és 3 felé osztjuk.

Elkészítés:


A többi hozzávalóból összeállítjuk a tésztát és vagy kézzel, vagy géppel dagasztjuk 10 percig.
Én dagasztó géppel dagasztottam, a gépből kivéve még csapkodtam a deszkához, illetve a sodrófával is ütögettem a tésztát, gyönyörű tészta lett a végeredmény. Szép fényes sima tészta.
Ezt kinyújtottam 1 – 1,5 cm magasra, az első gombóc hájat (a másik kettőt hideg helyre tettem) rákentem, rányomkodtam a tésztára, a kezem melegétől kicsit lazult a háj, hogy szép egyenletes legyen, az ujjaimmal csíkosra húzkodtam. Meghajtogattam, balról jobbra, jobbról balra egymásra hajtottam, majd alulról felfelé és felülről lefelé hajtottam egymásra. Arra ügyeltem, hogy mindig így legyen előttem, tálat borítottam rá, hagytam fél órát pihenni. Kinyújtottam, így ahogy előttem volt, és ismét megkentem a második gombóc hájjal, hajtottam, ahogy előbb írtam. Megint hagytam fél órát pihenni és harmadszor is a nyújtás után ment rá a harmadik gombóc háj. Meghajtottam, ahogy előzőleg. Ismét fél óra pihenés következett. Ezután kinyújtottam 0,5 cm vastagra, tűzben forrósított késsel a tésztát széltében kétfelé vágtam, a két fél tésztát pedig hosszában kb. 3 cm széles csíkokra vágtam.
Felvertem tojásfehérjét, azzal óvatosan megkentem a csíkokat, vigyázva, nehogy lecsorogjon az oldalára, mert akkor nem nyílna szét, majd ezeket a csíkokat belefordítottam barna nádcukorral kevert vágott dióba. Egymástól 2 cm távolságra ráhajtottam őket az őzgerinc sütő púpos oldalára.
Forró, 220 fokra előmelegített sütőbe tettem, amit visszavettem 200 fokra és nagyjából 10-15 perc alatt készre sütöttem légkeverésen. Gyönyörűen szétnyíltak a leveles rétegek.

A másik hájasnak ugyanez a tésztája és az eljárás vele, annyi különbséggel, hogy azt a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtottam, tűzforró késsel vágtam nagyjából 6 x 6 cm –es négyzetekre.
A közepére töltelék került, illetve házi szilvalekvár. A töltelék darált dió barna cukorral keverve, bele barack lekvár, hogy összefogja. Ebből 1 teáskanál ment rá. Félbe hajtottam, de lehet átlósan is egymásra hajtani, így ment a tepsibe. Légkeverésen sütöttem 220 fokon 20 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Gasztroangyal – Erdély 2. 2016.02.27.
Borbás Marcsi műsora
Csíkmadaras, Gáll Timi receptje
https://www.youtube.com/watch?v=rQWoAT4IYHk

Ernyős hájas és hájas tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: jaci
Bögrés raffaelló recept
Bögrés raffaelló recept

A tojásokat egészben felverjük, tovább kavarjuk az 1 bögre porcukorral, olvasztott vajjal. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert réteslisztet. A kivajazott tepsibe sim...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Almás palacsinta
Almás palacsinta

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a felvert tojást és a tejet, kavarjuk jól össze. Adjuk hozzá a reszelt almát és még egyszer kavarjuk át. Forrósítsunk fel egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaókrémmel töltött muffin zabkorpából
Kakaókrémmel töltött muffin zabkorpából

A krém hozzávalóit elkeverjük, kis lángon besűrítjük (pudingnál is sűrűbb állagúra), félretesszük hűlni. A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, hozzáadjuk a kefirt és a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vanília fagyi
Vanília fagyi

Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgákat a xilittel keverjük habosra, fehéredésig. A mandulatejet melegítsük fel és csurgassuk a habos tojássárgához folytonos keverés közben. Önts...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk