esti kovászhoz
125 ml víz
125 g búzaliszt
20 g élesztő (friss)
1/2 ek olaj
A tésztához
500 g búzaliszt
12,5 g só
5 g porcukor
1 evőkanál étolaj
250 ml víz
Este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.
Másnap az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az esti kovászt, a vizet a végén adjuk hozzá, mert lehet picit többet, de lehet, picit-kevesebbet vesz, fel a tészta ez lehet minden lisztnél más. Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes, nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. Ez nagyon lényeges így marad szép fényes a kenyerünk.
Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig. Majd átgyúrjuk és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.
Kiborítjuk a deszkára, és megkerekítjük, vagy formázzuk, cipónak.
Jobbról-balról középre hajtjuk,fent és lent háromszögbe. Fentről lefele
feltekerjük.
Beletesszük az edénybe. Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, majd bevágjuk.
Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 fokos forró sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből kivesszük és lespricceljük vízzel.
éjszakai kovászolás, +160 perc
Melegítsük elő a sütőt 220'C-ra Adjuk hozzá a darított lenmagot a vízhez, és hagyjuk 15 percig ülni. Közben keverjük össze a száraz összetevőket egy nagy tálban, beleértve a nyílg...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézA liszteket leszitáljuk, a vizet langyosan hozzáadjuk, majd összedolgozzuk autolizáljuk. Nagyjából fél egy órát hagyjuk, hogy a liszt jól megszívja magát a vízzel' Ekkor hozzáadju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tervezett kenyérsütés előtti este elkészítettem az öregtésztát. Egy nagyobb, lefedhető tálba mértem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, majd hozzáadtam a lisztet és alaposan öss...
Elkészítési idő: 4-5 óra Nehézség: KözepesA langyos vizet ráöntöm a kovászra és belerakom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát d...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű