esti kovászhoz
125 ml víz
125 g búzaliszt
20 g élesztő (friss)
1/2 ek olaj
A tésztához
500 g búzaliszt
12,5 g só
5 g porcukor
1 evőkanál étolaj
250 ml víz
Este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.
Másnap az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az esti kovászt, a vizet a végén adjuk hozzá, mert lehet picit többet, de lehet, picit-kevesebbet vesz, fel a tészta ez lehet minden lisztnél más. Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes, nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. Ez nagyon lényeges így marad szép fényes a kenyerünk.
Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig. Majd átgyúrjuk és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.
Kiborítjuk a deszkára, és megkerekítjük, vagy formázzuk, cipónak.
Jobbról-balról középre hajtjuk,fent és lent háromszögbe. Fentről lefele
feltekerjük.
Beletesszük az edénybe. Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, majd bevágjuk.
Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 fokos forró sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből kivesszük és lespricceljük vízzel.
éjszakai kovászolás, +160 perc
A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, a sóval és a zöldfűszerekkel. Elmorzsoljuk a vajjal, végül összedolgozzuk a tejjel – lágy, galuskatészta állagú masszát kell kapnunk. Kb. 10...
Elkészítési idő:A fél csésze zabpelyhet leöntjük a fél csésze forró vízzel, elkeverjük és félretesszük addig, amíg teljesen kihűl. Dagasztógép táljába mérjük a joghurtot, hozzáadunk 1 dl vizet,...
Elkészítési idő: 1,5 óra1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. 2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. 3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd eg...
Elkészítési idő: 30 percBedagaszt 15 perc pihentetés 3 fele oszt 10 perc pihentetés formáz Kelesztés 30 perc Vízzel leken,èles kèssel megvág Sütés gőzös sütőben,vagy vizet teszünk alá előm...
Elkészítési idő: