menu

Családireceptkönyv.hu

202. Fehér kenyér /tökéletes/


Írta:

Adag: 90 dkg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


esti kovászhoz
125 ml víz
125 g búzaliszt
20 g élesztő (friss)
1/2 ek olaj

A tésztához
500 g búzaliszt
12,5 g só
5 g porcukor
1 evőkanál étolaj
250 ml víz

Elkészítés:


Este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.
Másnap az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az esti kovászt, a vizet a végén adjuk hozzá, mert lehet picit többet, de lehet, picit-kevesebbet vesz, fel a tészta ez lehet minden lisztnél más. Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes, nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. Ez nagyon lényeges így marad szép fényes a kenyerünk.
Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig. Majd átgyúrjuk és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.
Kiborítjuk a deszkára, és megkerekítjük, vagy formázzuk, cipónak.
Jobbról-balról középre hajtjuk,fent és lent háromszögbe. Fentről lefele
feltekerjük.
Beletesszük az edénybe. Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, majd bevágjuk.
Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 fokos forró sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből kivesszük és lespricceljük vízzel.

Trükkök, tippek, praktikák:


éjszakai kovászolás, +160 perc

202. Fehér kenyér /tökéletes/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Hachapuri grúz kenyér
Hachapuri grúz kenyér

Rugalmas tésztát dagasztunk, a duplájára kelesztjük. 6 felé vesszük, ovális alakúra nyújtjuk, a széleit szépen felsodorjuk. Megkenjük egy fél kanálnyi tejföllel, és a kis kockákr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Teljes kiőrlésű kenyér otthon sütve
Teljes kiőrlésű kenyér otthon sütve

Mint az élesztős receptek nagyobb része, természetesen ez is így kezdődik: vegyél elő egy bögrét, törd bele az élesztőt, adj hozzá egy kis cukrot, öntsd fel langyos tejjel, és mele...

Elkészítési idő: 1óra 30perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Katalin
Ropogós kiskenyér- dagasztás nélküli kenyér 2.
Ropogós kiskenyér- dagasztás nélküli kenyér 2.

Egy tálba beleöntjük a hozzávalókat. Összekverjük kézzel vagy fakanállal is lehet, mivel ragad. A tészta állaga nokedlihez hasonló lesz. Hagyjuk meleg helyen kelni, dolgozni. (Eb...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rozsos kenyér Római tálban
Rozsos kenyér Római tálban

A római tálat beáztatom, előkészítem a sütőpapírt: Kenyérsütő gépben dagasztom kelesztem. A kenyérsütő gép üstjébe öntöm először a vizet, majd beleöntöm a száraz hozzávalókat, am...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk