20 dkg füge v, aszalt
20 dkg méz
20 dkg darált dió
10-30 dkg darált háztartási keksz (attól függ, mennyit vesz fel, hogy mennyi leve volt a narancsnak)
0.5 teáskanál őrölt fahéj
1 db narancs leve
A fügét vágjuk darabokra, majd öntsük le annyi forrásban lévő vízzel, hogy éppen ellepje. / ha aszaltból készítjük / Amíg a füge megszívja magát vízzel, addig daráljuk le a diót, és a háztartási kekszet. Amint megvagyunk mindezzel, a megázott fügéről öntsük le a vizet, majd tegyük forgókéses aprítógépbe, és daráljuk össze vele.A friss fügét nem kell áztatni.
Ha megtörtént, öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a mézet, a darált diót, a fahéjat és az egy narancs kifacsart levét. Ezután kevergetés mellett kezdjük el adagolni a darált kekszet addig, amíg össze nem áll egy olyan masszává, ami már formázható, és elválik az edény falától. A hozzáadott darált keksz mennyisége erősen függ a méz sűrűségétől, attól, hogy a füge mennyi vizet szívott magába, illetve attól, mennyi leve volt a narancsnak. Ha készen vagyunk, és van egy szép, nagy diós-mézes fügegombócunk, akkor tekerjük folpackba majd tegyük a hűtőbe egy órát pihenni.
Ha eltelt az egy óra, formáljunk belőlük diónyi golyókat. Beleforgathatjuk darált kekszbe, csokoládé darába, vagy színes cukorforgácsba.
kép 4205
A hozzávalókat összefőzni, mikor kihűlt, kanállal szaggatni, vizes kézzel gombócokat formázni! Végül prézlibe beleforgatni.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű4 dl tejfölt kikeversz egy kis porcukorral (kellemes íze legyen ), adsz hozzá egy kis vaniliás cukrot, reszelt citromhéját, aztán hozzákeversz még 4 dl tejszínt és addig kevered, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz oreo kekszeket aprítógépben összezúzzuk az olvasztott vajjal, belenyomkodjuk a formába és fél órára hűtőbe rakjuk. Amíg az alap a hűtőben pihen, a mogyorót egy száraz serpenyőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a margarinnal, cukorral, rummal, kókuszreszelékkel és a kakaóval majd félretesszük. Elkészítjük a krémet, a gesztenyemasszát átpaszírozzuk, és...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz