menu

Családireceptkönyv.hu

220. Hájas süti


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
3 tojássárgája
3 dl tejföl
1 kk.só
3 ek.10 %ecet
kb. 3 dl langyos víz

60 dkg disznóháj
3 cs.ek.liszt
2 ek.10 % ecet

Elkészítés:


1 kg liszt, 3 tojássárgája, 3 dl tejföl (házi, saját), 1 kk.só, 3 kanál 10%-os ecet és langyos víz, -szükség szerint (kb. 3dl). Kellemes tapintású nem túl lágy tésztát dolgozunk ki a fent írt hozzávalókból. ALAPOS munka legyen, nem szabad sajnálni az időt és energiát! 2 cipóba osztom, pihentetem, amíg a hájat kidolgozom.
60 dkg hártyájától megtisztított disznóhájat ledaráltam, adtam hozzá 3 csapott kanál lisztet és 2 kanál 10%-os ecetet. Kézzel jól kidolgoztam.
Eztán jön a nyújtás, kenés, hajtogatás. 3 x
kb.50x40cm (1-2 cm nem számít) téglalappá nyújtom az egyik tésztát, megkenem a kidolgozott hájjal, szemre 3 részre osztom és jobbról, majd balról behajtom. Ismét megkenem, majd ezt is három részre osztva, felülről, aztán alulról behajtom. Fontos a hajtogatás mikéntje, anyu szerint. : Ő mondja... :Ugyan így járunk el a másik tésztával is. 2 óra pihentetés után, a nyújtást, kenést, hajtogatást megismételtem. Pihi köv. és újra nyújt, ken, hajt, pihi. (Össz.3x!)
A kész tésztát 3 mm vékonyra nyújtani és felforrósított, tüzes késsel elvagdosni. Tölteni dióval, lekvárral, mákkal. Késsel alányúlva a szélét ráhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Széléhez kézzel nem nyúlni, mert ott nem nyílik ki! Jó meleg sütőbe kell sütni, világosra.A tészta hajtása kifelé nézzen a sütőből. Ezek mind anyu tanácsai, vagy babonái...nem tudom...mindig betartom.
200 C° sütöttem 20 percig, majd 10 percig 170 C°

Trükkök, tippek, praktikák:


A hájat tisztítás után,előbb ecetes,majd tiszta ,vízben megmossuk ,kendőben megszárítjuk.
A tésztát jobb 1 nappal a sütés előtt készíteni.


Pogácsát is süthetünk,tojással lekenni és nagyon forró sütőben sütni.

220. Hájas süti

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szibériai krémes
Szibériai krémes

A Vidék Íze magazin 2014. júliusi számában Görömbei Sándorné, a nyíregyházi Görömbei cukrászda tulajdonosa osztott meg olvasóinkkal néhány receptet. Az évtizedek óta működő üzlet a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vargabéles
Vargabéles

A tésztát sós , olajos (1 ek) vízben megfőzöm . Nem kell teljesen , egy kicsit keményebb maradhat a túrós keverékből úgyis szív még magába nedvességet . Hideg vízben szitán átmosom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Mézeskalácsos brownie
Mézeskalácsos brownie

A csokit, a vajat, a cukrot közepes hőmérsékleten összeolvasztjuk. A masszát hagyjuk picit hülni. A tojásokat a tejjel, mézzel habosra kikeverjük. A lisztet a kakaóval, sóval, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pörkölt diós süti
Pörkölt diós süti

A gyúrt tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kinyújtjuk, és tepsibe rakjuk. A kavart tésztához a 8 tojássárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a diót, réteslisztet, és a sütőport,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk