Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

509. Hájas süti


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
3 tojássárgája
3 dl tejföl
1 kk.só
3 ek.10 %ecet
kb. 3 dl langyos víz

60 dkg disznóháj
3 cs.ek.liszt
2 ek.10 % ecet

Elkészítés:


1 kg liszt, 3 tojássárgája, 3 dl tejföl (házi, saját), 1 kk.só, 3 kanál 10%-os ecet és langyos víz, -szükség szerint (kb. 3dl). Kellemes tapintású nem túl lágy tésztát dolgozunk ki a fent írt hozzávalókból. ALAPOS munka legyen, nem szabad sajnálni az időt és energiát! 2 cipóba osztom, pihentetem, amíg a hájat kidolgozom.
60 dkg hártyájától megtisztított disznóhájat ledaráltam, adtam hozzá 3 csapott kanál lisztet és 2 kanál 10%-os ecetet. Kézzel jól kidolgoztam.
Eztán jön a nyújtás, kenés, hajtogatás. 3 x
kb.50x40cm (1-2 cm nem számít) téglalappá nyújtom az egyik tésztát, megkenem a kidolgozott hájjal, szemre 3 részre osztom és jobbról, majd balról behajtom. Ismét megkenem, majd ezt is három részre osztva, felülről, aztán alulról behajtom. Fontos a hajtogatás mikéntje, anyu szerint. : Ő mondja... :Ugyan így járunk el a másik tésztával is. 2 óra pihentetés után, a nyújtást, kenést, hajtogatást megismételtem. Pihi köv. és újra nyújt, ken, hajt, pihi. (Össz.3x!)
A kész tésztát 3 mm vékonyra nyújtani és felforrósított, tüzes késsel elvagdosni. Tölteni dióval, lekvárral, mákkal. Késsel alányúlva a szélét ráhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Széléhez kézzel nem nyúlni, mert ott nem nyílik ki! Jó meleg sütőbe kell sütni, világosra.A tészta hajtása kifelé nézzen a sütőből. Ezek mind anyu tanácsai, vagy babonái...nem tudom...mindig betartom.
200 C° sütöttem 20 percig, majd 10 percig 170 C°

Trükkök, tippek, praktikák:


A hájat tisztítás után,előbb ecetes,majd tiszta ,vízben megmossuk ,kendőben megszárítjuk.
A tésztát jobb 1 nappal a sütés előtt készíteni.


Pogácsát is süthetünk,tojással lekenni és nagyon forró sütőben sütni.

509. Hájas süti

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Reszelt diós süti
Reszelt diós süti

A hozzávalókból kemény, reszelhető tésztát gyúrunk. A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük (én az alját nyújtani szoktam), és a tölteléket ráterítjük. A tészta másik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ági
Csodás kávés diós süti
Csodás kávés diós süti

A tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgáját az olajjal összekeverjük és a habhoz adjuk. A diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, a habhoz adjuk, ruma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Cappuccino szelet
Cappuccino szelet

A darált kekszet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a cappuccino port, a rumaromát, a megolvasztott margarint és a tejet. Alaposan összedolgozzuk. Egy kisebb tepsit vagy...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ribizlis lepény (Vuci tánti)
Ribizlis lepény (Vuci tánti)

A tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és egy tepsi aljára tesszük. Ráöntünk egy tál ribizlit és félig megsütjük. 4 tojás sárgáját a cukorrol kikeverjük, beleforgatjuk a fehérjéből v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk