15 dkg cukor
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
3 dkg zsír
3 ek. tej
1 nagy ek. akácméz
45 dkg liszt
lekvár
krémhez:
5 dl tej
4 ek.gríz
1 ek.cukor
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
0,5 rum
tetejére:olvasztott csoki vagy
4 ek.tej v. forró víz
2 ek. kakaó
10-20 dkg cukor
10 dkg margarin
A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, nehogy odaégjen. Akkor van készen, ha karamelizálódik, és szép aranybarna színt kap.
Ha elkészült, rögtön hozzáadunk 45 dkg lisztet, és csomómentesre, szép simára keverjük. A végén kézzel kell még gyúrni rajta, hogy a massza egységes legyen. Fontos, hogy még melegen csináljuk, különben nem fog összeállni a tészta. Végül egy rudat formálunk belőle, és négy részre vágjuk. Mérleg segítségével ellenőrizhetjük, hogy egységesen osztottuk-e el a tésztát. Végül a lapokat egyenként azonos nagyságúra és vékonyra sodorjuk, és egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük 180 fokon 12-13 perc alatt. Sütés előtt szurkáljuk meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel.
Felfőzzük a tejet a grízzel, majd hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a végeredmény krémes tejbegríz legyen, hogy meg tudja majd puhítani a lapokat. Még melegen beleöntünk fél dl rumot. Kihűlés közben többször átkeverjük.
A vajat a porcukorral jó habosra keverjük robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a tejbegrízt is.
Ezután megtöltjük a kisült lapokat, a középsőt lekvárral kenjük, és olvasztott csokoládéval behúzzuk a tetejét. 2 napot pihentetjük, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.
A tej kivételével mindent összegyúrunk, majd apránként annyi tejet öntünk hozzá, hogy jól gyúrható, nem széteső tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán 7-8 mm vastagságúra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral elmorzsoljuk, a többi hozzávalót is hozzáadjuk és meggyúrjuk a tésztát. Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, de vigyázzunk, ne lágyuljon el. Mikor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elkeverem a sütőport, elmorzsolom benne a zsírt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Az almát lereszelem, alaposan kinyomkodom a levét, elkeverem benne a cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű