15 dkg cukor
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
3 dkg zsír
3 ek. tej
1 nagy ek. akácméz
45 dkg liszt
lekvár
krémhez:
5 dl tej
4 ek.gríz
1 ek.cukor
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
0,5 rum
tetejére:olvasztott csoki vagy
4 ek.tej v. forró víz
2 ek. kakaó
10-20 dkg cukor
10 dkg margarin
A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, nehogy odaégjen. Akkor van készen, ha karamelizálódik, és szép aranybarna színt kap.
Ha elkészült, rögtön hozzáadunk 45 dkg lisztet, és csomómentesre, szép simára keverjük. A végén kézzel kell még gyúrni rajta, hogy a massza egységes legyen. Fontos, hogy még melegen csináljuk, különben nem fog összeállni a tészta. Végül egy rudat formálunk belőle, és négy részre vágjuk. Mérleg segítségével ellenőrizhetjük, hogy egységesen osztottuk-e el a tésztát. Végül a lapokat egyenként azonos nagyságúra és vékonyra sodorjuk, és egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük 180 fokon 12-13 perc alatt. Sütés előtt szurkáljuk meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel.
Felfőzzük a tejet a grízzel, majd hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a végeredmény krémes tejbegríz legyen, hogy meg tudja majd puhítani a lapokat. Még melegen beleöntünk fél dl rumot. Kihűlés közben többször átkeverjük.
A vajat a porcukorral jó habosra keverjük robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a tejbegrízt is.
Ezután megtöltjük a kisült lapokat, a középsőt lekvárral kenjük, és olvasztott csokoládéval behúzzuk a tetejét. 2 napot pihentetjük, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.
A töltelék hozzávalóit a hab kivételével krémesre turmixolom. A lisztet a vajjal elmorzsolom,hozzáadom a többi alapanyagot ,ha szükséges tejfölt .A tészta egyik felét kinyújtom és...
Elkészítési idő: 1,5-3,5 óra Nehézség: KözepesFontos, hogy a zsír és a tejföl hideg legyen, amikor elkezdünk vele dolgozni. A zsírt, a tejfölt, a sót, a sütőport, a lisztet, és a vanília aromát összedolgozzuk, és gyorsan dolgo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát összegyúrjuk, legalább fél óráig hűtjük és a kosárkákba nyomkodjuk. A kisült kosárkák belsejét olvasztott csokival kikenjük, tört mogyoróval megszórjuk. A karamellhez a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat rakd egy nagyobb, mikrózható bögrébe vagy kisebb tálkába, és a mikrohullámú sütőben olvaszd meg 10 másodperc alatt. Add hozzá a tojást, a tejet, és könnyedén keverd össze....
Elkészítési idő: 3 perc Nehézség: Könnyű