15 dkg cukor
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
3 dkg zsír
3 ek. tej
1 nagy ek. akácméz
45 dkg liszt
lekvár
krémhez:
5 dl tej
4 ek.gríz
1 ek.cukor
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
0,5 rum
tetejére:olvasztott csoki vagy
4 ek.tej v. forró víz
2 ek. kakaó
10-20 dkg cukor
10 dkg margarin
A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, nehogy odaégjen. Akkor van készen, ha karamelizálódik, és szép aranybarna színt kap.
Ha elkészült, rögtön hozzáadunk 45 dkg lisztet, és csomómentesre, szép simára keverjük. A végén kézzel kell még gyúrni rajta, hogy a massza egységes legyen. Fontos, hogy még melegen csináljuk, különben nem fog összeállni a tészta. Végül egy rudat formálunk belőle, és négy részre vágjuk. Mérleg segítségével ellenőrizhetjük, hogy egységesen osztottuk-e el a tésztát. Végül a lapokat egyenként azonos nagyságúra és vékonyra sodorjuk, és egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük 180 fokon 12-13 perc alatt. Sütés előtt szurkáljuk meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel.
Felfőzzük a tejet a grízzel, majd hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a végeredmény krémes tejbegríz legyen, hogy meg tudja majd puhítani a lapokat. Még melegen beleöntünk fél dl rumot. Kihűlés közben többször átkeverjük.
A vajat a porcukorral jó habosra keverjük robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a tejbegrízt is.
Ezután megtöltjük a kisült lapokat, a középsőt lekvárral kenjük, és olvasztott csokoládéval behúzzuk a tetejét. 2 napot pihentetjük, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.
A cukrot a margarint alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral és a fahéjjal összekevert lisztet. Olajjal kikent, kilisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk...
Elkészítési idő:A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt,gyakori...
Elkészítési idő:A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A lisztet, a sütőport, a kakaót és a tejet jól kikeverjük és zsírozott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben sütjük....
Elkészítési idő:A nádcukrot elkevertem a mézzel, majd a meleg vízzel, amíg édes szirupot kaptam. A dióból az extra szűz olívaolajjal és a sóval aprítógép segítségével “dióvajat” készítettem....
Elkészítési idő: