Családireceptkönyv.hu

223. Otthon sütött kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A liszteket keverhetjük.
A keverék alapja mindig a teljes őrlésű búzaliszt /Graham-liszt/ legyen.
Különösen finom a kenyér,ha őrölt diót adunk a liszthez.
Ha kenyerünket lazává és jól eltarthatóvá akarjuk tenni,egyheted-egynyolcad részben főt áttört burgonyát adunk./ 1 kg liszthez 10-15 dkg /.
A kenyérhez kovászt használunk. 2 kg száraz lisztkeverékhez / bő 3 kg kenyér lesz / 1 dkg élesztőt adunk, amit 7-8 dl 30-35 fokos vízben,1 kanál mézzel feloldunk. Amikor már pezseg 10-15 perc múlva, az összeállított lisztből annyit keverünk hozzá,hogy tejföl sűrűségű legyen.Megvárjuk míg felfut /10-15 perc/.A lisztkeveréket tálba tesszük,közepébe krátert formálunk,beleöntjük az élesztős pépet.A liszt egyharmadával összegyúrjuk.Ez a sűrű tészta a kovász.Ezt 6-8 órán keresztül letakarva érleljük.Érett a kovász,ha egészen meglágyult,nagybuborékos,hólyagos,kissé alkoholos illatú.
Ha rozsliszt is van a keverékben az érési időt növelni kell,tiszta rozsliszt esetén legalább kétszeres időt számítva.
Ha a kovász megérett,langyos sós vizet készítünk / a fenti arányok esetén 1 l vízben feloldunk 2 púpos kávéskanál sót /, és azt folytonos dagasztás közben a tésztához öntögetjük,hogy könnyen gyúrható,de lágy ne legyen.10-15 percig dagasztjuk.Kétszeresére kelesztjük,átgyúrjuk.Ezt kétszer-háromszor megismételjük.Sütés előtt 10-15 dkg-os darabot kiszakítunk a tésztából,vékonyra nyújtjuk,megszárítjuk,porrá törve az új kovászhoz adjuk.
Az utolsó átgyúrás után a tésztát,1 vagy több darabban formáljuk,majd 20-30 perc pihenés után,a közben bekapcsolt forró sütőbe tesszük.Addig sütjük a legnagyobb hőmérsékleten,amíg a héja szép barnás és kemény kopogó nem lesz. / 20-30 perc /, azután fele hőmérsékleten folytatjuk a sütést / 30-60 perc /attól függ mekkora a .kenyér.
A lágyabb tészta gyorsabban kel,és abból csak formába sütve lesz szép magas kenyér.
Érdemes az utolsó kelesztés után azonnal bekapcsolni a sütőt, és a tészta kiszakításakor egy darabból akkora lepényt nyújtani, kb. másfél cm vastagra,amekkora a sütőlemezre ráfér. Ebből,míg a tészta pihen és a sütő igazán felmelegszik,péklángost süthetünk.
Sütés előtt a megformált tésztát vízzel lespricceljük,így fényes kenyeret kapunk.A sütés befejeztekor ismét vizezzük,majd néhány percre visszatesszük a forró sütőbe.Így lesz a kenyér cserepes.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar PARASZTLÁNGOS (KENYÉRLÁNGOS)
PARASZTLÁNGOS (KENYÉRLÁNGOS)

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Szentkirályi Anita Sértett-kenyere
Szentkirályi Anita Sértett-kenyere

Elkészítjük az öregtésztát napközben pár órát (1-1.5) az ablakba meleg helyen pihentetve zacskóba , amikor lyukacsos szivacsos lesz már használható , ha jól ki izzadta magát )...

Elkészítési idő: 2.5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kati
Bögrés lángos
Bögrés lángos

1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. 2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. 3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd eg...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar PUHA BURGONYÁS KENYÉR
PUHA BURGONYÁS KENYÉR

A kovászhoz (60 dkg lisztre számítva) 2,5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy fél literes edénybe, összekeverjük 1,5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál te...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk