1 kg liszt ( kb 800 gr kenyerliszt es 200 gr sima liszt)
1 ek cukor
1 ek porélesztő
1 ek só
2 ek olaj
7-8 dl langyos víz
Élesztőt futtatni. Hozzáadjuk a többi anyagot. lesz. Dagasztjuk, kicsit ragadnia kell a tésztának, letakarjuk, kb 5 percre. A konyhapultot leterítjük egy tiszta abrosszal, aztán sütőpapírból 20x20 cm. négyzeteket vágunk. 15 darabot. Minden négyzetet ráteszünk a kiterített abroszra és előkészítünk még egy másik abroszt is ,amivel majd leakarjuk a kinyújtott pitákat.
A nyújtódeszkát meglisztezzük és a kezünket is,a tészta kicsit ragad. Kb teniszlabda méretű tésztát formálunk, és kerekre nyújtjuk, kb 5-6 mm vastagságúra. Finoman alányúlunk és rátesszük a sütőpapír négyzetre . Nem tapogatjuk, lapogatjuk, hanem békén hagyjuk és letakarjuk, kb 15 perc. .Egy serpenyőt szárazon felmelegítünk,. Mikor már jó forró, akkor finoman alányúlunk az első sütőpapír négyzet alá , és ráborítjuk a másik tenyerünkre, aztán finoman belecsúsztatjuk a forró serpenyőbe. Ne fogdossuk,mert nem lesz zsebes.
Kb. 10-15 mp. után már látni fogunk apró kis légbuborékokat a tésztában, ekkor átfordítjuk. Újból hagyjuk sülni kb 15 mp. alányúlunk megnézzük, ha látszanak a pirulási nyomok akkor újból megfordítjuk, békén hagyjuk és hagyjuk sülni, felfúvódik mint egy labda. Ekkor levesszük. Nem kell megpirítani, sötétre sütni, csak látszania kell a sütési nyomoknak. Abban a pillanatban, hogy felfúvódik meg is van sülve. Egy nagyobb edénybe tesszük a megsült pitát, amit előtte kibéleltünk konyharuhával, és le is takarjuk, a konyharuha másik részével. Ha marad fagyasztóba tenni. 1 fagyos pita mikróban 45-50 mp alatt olyan lesz mintha most készítettük volna, vagy elő kell venni kb fél órával hamarabb. Miután felenged forró serpenyőben zsiradék nélkül átmelegítjük,10-15 mp mindkét oldalán.
A joghurtot egy tálba tesszük, majd beleszórjuk az összes többi hozzávalót a fűszerkeveréket kivéve. Lágy tésztát gyúrunk belőle, és letakarva állni hagyjuk, míg a kétszeresére nem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral összekeverem. Beleszórom a fél tasak élesztőt. Felfuttatom. A lisztet a sóval összekeverem. A puha vajat belemorzsolom. Majd a felfuttatott élesztővel homogén á...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzászórjuk a sót és a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a vajat és a langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk – ha lágy lenne a tészta, adju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverd össze a száraz hozzávalókat alaposan. A szobahőmérsékletűre melegedett tojásokat verd habosra, majd dolgozd hozzá több részletben a lisztes keveréket. Végül keverd hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű