menu

Családireceptkönyv.hu

226. Pityókás házi kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


65 dkg búzafinomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 púpozott evőkanál só, 4 evőkanál olaj, kb. 3 dl langyos víz, 1 adag kovász; a kovászhoz: 15 dkg főtt krumpli, 10 g szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej vagy víz, 3 púpozott evőkanál liszt; továbbá: kevés liszt.

Elkészítés:


Elkészítjük a kovászt: az áttört vagy lereszelt langyos krumplit eldolgozzuk a cukorral, az élesztővel meg a tejjel, majd belekeverjük a lisztet is. Letakarva, hűvös helyen néhány órán át hagyjuk kelni, dolgozni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a kovászt meg az olajat, és további langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk. 20 percig hagyjuk kelni, majd óvatosan átgyúrjuk. Egy kosarat vagy megfelelő méretű tálat kibélelünk tiszta konyharuhával, azt megszórjuk liszttel, és belehelyezzük az átgyúrt tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni, majd kiborítjuk, megformázzuk, és sütőpapírral leterített tepsire helyezzük. 20 percig kelesztjük ismét, majd 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megütögetve kopogó, kongó hangot hallunk. Végül 220 fokra emeljük a hőt, és 5-6 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve fakanállal leütögetjük az esetlegesen megégett héjat, majd kézi reszelővel simára reszeljük-egyengetjük (kihagyható műveletek). Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha van kéznél 1-2 káposztalevelünk, a megformázott kenyeret arra is ráhelyezhetjük; a káposztalap, ahogy Erdélyben nevezik, különleges aromát kölcsönöz a kenyérnek.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fűszeres paradicsomos sajtos kenyér (Limara)
Fűszeres paradicsomos sajtos kenyér (Limara)

A tészta hozzávalói a sajt és az aszalt paradicsom kivételével dagasztógépbe tettem, hagytam, hogy szép hólyagos tésztát dagasszon. Az utolsó 5 percben tettem hozzá a sajtot és az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Szicíliai lepénykenyér (Sóbors)
Szicíliai lepénykenyér (Sóbors)

A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba vagy dagasztógépbe, dolgozzuk össze. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Ha nincs dagasztógép otthon, akkor negyedóráig dagasszuk kézze...

Elkészítési idő: 40+20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
207. Hagyományos kovászos fehér kenyér
207. Hagyományos kovászos fehér kenyér

Készítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 1 evőkanálnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 75 g fehér lisztet vagy rozslisztet (lehetőleg frissen őröl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Barna Kenyér Irázi Viki
Barna Kenyér Irázi Viki

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk