Családireceptkönyv.hu

226. Pityókás házi kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


65 dkg búzafinomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 púpozott evőkanál só, 4 evőkanál olaj, kb. 3 dl langyos víz, 1 adag kovász; a kovászhoz: 15 dkg főtt krumpli, 10 g szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej vagy víz, 3 púpozott evőkanál liszt; továbbá: kevés liszt.

Elkészítés:


Elkészítjük a kovászt: az áttört vagy lereszelt langyos krumplit eldolgozzuk a cukorral, az élesztővel meg a tejjel, majd belekeverjük a lisztet is. Letakarva, hűvös helyen néhány órán át hagyjuk kelni, dolgozni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a kovászt meg az olajat, és további langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk. 20 percig hagyjuk kelni, majd óvatosan átgyúrjuk. Egy kosarat vagy megfelelő méretű tálat kibélelünk tiszta konyharuhával, azt megszórjuk liszttel, és belehelyezzük az átgyúrt tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni, majd kiborítjuk, megformázzuk, és sütőpapírral leterített tepsire helyezzük. 20 percig kelesztjük ismét, majd 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megütögetve kopogó, kongó hangot hallunk. Végül 220 fokra emeljük a hőt, és 5-6 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve fakanállal leütögetjük az esetlegesen megégett héjat, majd kézi reszelővel simára reszeljük-egyengetjük (kihagyható műveletek). Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha van kéznél 1-2 káposztalevelünk, a megformázott kenyeret arra is ráhelyezhetjük; a káposztalap, ahogy Erdélyben nevezik, különleges aromát kölcsönöz a kenyérnek.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Klasszikus házi fehér kenyér Sütőgépben
Klasszikus házi fehér kenyér Sütőgépben

Kimérem a hozzávalókat. --A vajat felolvasztom --A kenyérsütőgép tartályába beleöntöm a langyos vizet, majd az olvasztott vajat, erre kanalazom a liszt felét, majd rászórom a...

Elkészítési idő: 180
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Gyöngyi
császárzsemlye
császárzsemlye

Langyosítsuk meg a vizet és tejet Kenyérütőgépbe öntöttem, rá a fele liszt, majd só, puha vaj. Másik fele liszt, és arra tettem a tojást, a cukrot és a / 7 dkg / porélesztőt . Eli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töki pompos
Töki pompos

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vizet és a sót. Alaposan összedolgozzuk, letakarva 20 percig pihentetjük. Ez után, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. A tejfölt kikeverj...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk