Készíthetitek , karajból , tarjàból vagy szépen kiformàzott comból
1 kg hús
Húst 1 dk pác sóval bedörzsölni + 3 dk tengeri vagy sima asztali sóba hempergetni , tálba rakni ha melegebb az idő hüttőbe tenni , ilyenkor jó a hideg spájz is .
2 napot száraz sóban hagyni .
Páclevet főzni
1 liter vízhez 3 evőkanál jódmentes só , 1 babérlevél , pár szem borókabogyó , szegfűbors , 2- 3 gerezd fokhagyma ( lehet más fűszer is ízlés dolga ) felforralni kihűteni , ha van folyékony füstpácotok 1 evőkanállal a kihűlt páclébe keverni , ha nincs füstös paprika is jó 1 evőkanàl ( folyékony füstöt metróba lehet kapni én ott vàsárolom ) a húsra borítani ,
5- 6 napig ebbe a páclébe pácolni , naponta forgatni .
Pácléből kivéve picit leöbliteni , ha van vákumozó akkor vàkumozni , ha nincs folpackba csavarni sütőzacskóba belekötni és 85 fokon 3 órát főzni , tarját , combot jobb főzés elött sonkahàlóba húzni biztos szép maszív lesz , karajt nem muszáj.
Főzés után sütőt 150 fokra előmelegítjük ( hálót eltávolítjuk a húsról ) 10 perc ( nem tovább kicsit rásütünk ) én még füstös paprikàba többféle borskeverékbe is forgatom de ezt sem muszáj főleg ahol gyerekek is vannak , teljes hülés után szépen szeletelhető
Egy kg sertés vagy csirke máj,, bármely meg felel,, egy kg zsír szalonna, egy kg sertés hus, egy kg hagyma, fűszerek ízlés szerint, só, fehér bors, fahéj, szerbors, kevés majoránna...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hurkát, a bacont és a burgonyát nem túl apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megaprítjuk. Egy serpenyőn egy evőkanál meleg vajon pirítsuk a hurkát, a bacont és a hagy...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. A disznó fejet, a csülköt, a nyelvet, a bőrkével, hagymával, sóval nagyon lassú lángon felrakom, amit addig főzök, amíg a csontról le nem jön a hús. 2. Hagyom hűlni majd las...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz