Készíthetitek , karajból , tarjàból vagy szépen kiformàzott comból
1 kg hús
Húst 1 dk pác sóval bedörzsölni + 3 dk tengeri vagy sima asztali sóba hempergetni , tálba rakni ha melegebb az idő hüttőbe tenni , ilyenkor jó a hideg spájz is .
2 napot száraz sóban hagyni .
Páclevet főzni
1 liter vízhez 3 evőkanál jódmentes só , 1 babérlevél , pár szem borókabogyó , szegfűbors , 2- 3 gerezd fokhagyma ( lehet más fűszer is ízlés dolga ) felforralni kihűteni , ha van folyékony füstpácotok 1 evőkanállal a kihűlt páclébe keverni , ha nincs füstös paprika is jó 1 evőkanàl ( folyékony füstöt metróba lehet kapni én ott vàsárolom ) a húsra borítani ,
5- 6 napig ebbe a páclébe pácolni , naponta forgatni .
Pácléből kivéve picit leöbliteni , ha van vákumozó akkor vàkumozni , ha nincs folpackba csavarni sütőzacskóba belekötni és 85 fokon 3 órát főzni , tarját , combot jobb főzés elött sonkahàlóba húzni biztos szép maszív lesz , karajt nem muszáj.
Főzés után sütőt 150 fokra előmelegítjük ( hálót eltávolítjuk a húsról ) 10 perc ( nem tovább kicsit rásütünk ) én még füstös paprikàba többféle borskeverékbe is forgatom de ezt sem muszáj főleg ahol gyerekek is vannak , teljes hülés után szépen szeletelhető
1. A zsemlét apró kockára vágjuk és a tokaszalonna felét kisütjük, majd ebben a zsemlekockákat megpirítjuk. 2. A tokaszalonnát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi. 3...
Elkészítési idő:A húst és a zsíros szalonnát húsdarálón ledaráljuk. Ha nincs apró lyukú tárcsánk, akkor 2-szer, 3-szor daráljuk át a húsokat. Ezután a darált húshoz adjuk a fűszereket (kivéve a s...
Elkészítési idő: 3 óraA hurkát, a bacont és a burgonyát nem túl apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megaprítjuk. Egy serpenyőn egy evőkanál meleg vajon pirítsuk a hurkát, a bacont és a hagy...
Elkészítési idő: 30 percA gömböcöt nagyon alaposan meg kell tisztítani! Kifordítva a belső réteget késsel lehúzzuk róla úgy, hogy ki ne szakadjon. Alaposan átmossuk, és kicsit beáztatjuk hagymás, sós vízb...
Elkészítési idő: 4 óra