50 dkg rizs, 1 kg disznómáj, 1 kg tokaszalonna, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg cajary bors, só, 1 csapott ek majoránna
1. A kockákra feldarabolt húsféléket hideg vízben feltesszük főni, köztük a májat is.
2. 20 percnyi forralás után a májat kiemeljük, de a többi zsiradék- és húsfélét még további 30 percig főzzük.
3. A zsíron az apró kockákra vágott szalonnát üvegesre fonnyasztjuk.
4. A hús főzőlevében a megtisztított, megmosott rizst puhára főzzük, majd hideg vízben leöblítjük.
5. A kihűlt zsiradékot a hússal közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk, és a megfonnyasztott hagymával, a megfőzött rizzsel, a fűszerfélékkel kellően szórva összekeverjük.
6. Ha nem találjuk elég képlékenynek a töltéshez, a főzővízből hígíthatjuk.
7. A hurkabélbe lazán betöltjük, végeit elkötjük, és alig forró vízben 30 percig főzzük.
8. Ha kihűlt, fogyasztás előtt átsütjük, hidegen vagy melegen tálaljuk.
Húst 1 dk pác sóval bedörzsölni + 3 dk tengeri vagy sima asztali sóba hempergetni , tálba rakni ha melegebb az idő hüttőbe tenni , ilyenkor jó a hideg spájz is . 2 napot száraz só...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHa olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet önts...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kockákra feldarabolt húsféléket hideg vízben feltesszük főni, köztük a májat is. 2. 20 percnyi forralás után a májat kiemeljük, de a többi zsiradék- és húsfélét még tovább...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gömböcöt nagyon alaposan meg kell tisztítani! Kifordítva a belső réteget késsel lehúzzuk róla úgy, hogy ki ne szakadjon. Alaposan átmossuk, és kicsit beáztatjuk hagymás, sós vízb...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Könnyű