Családireceptkönyv.hu

230.Teljes kiőrlésű kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg (500 g) Teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg búzasikér (100 g) (bioboltban,
10 g (2 teáskanál) só
2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
kiskanálnyi cukor /méz
3,5 dl víz
30 g olaj ,zsír

Elkészítés:


A sikér azért kell bele, hogy lazává varázsolja a tésztát fehér liszt használata nélkül, így ez esetben nem ajánlom az elhagyását.
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe és csurgatunk rá egy kiskanál mézet
A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is.
Egy fakanállal összekeverjük az egészet.
Kidagasztjuk annyira, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó edény falához.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet. (Én csak bent hagyom a gépben)
Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni) (én csak bekapcsolom pár mp-re a gépet)
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
Na most jön a cipó formázása. Rakok inkább videót az a tuti ? Egy fontos hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel.
Szilikonos sütőpapírral bélelt kacsasütőbe rakjuk. Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig kb 20 perc, de a lényeg hogy jól megnőjön.
Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen.
Lespricceljük vízzel a megkelt kenyeret Ezután egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen.
Ezután mehet a sütőbe sülni 20 percre. Ha ez letelt, akkor visszacsavarjuk a sütőt 230 fokra és még 20 percig sütjük. Ha ez a 20 perc is letelt, akkor levesszük a fedőt és ízlésünknek megfelelő barnaságig pirítjuk
Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel és ha tudjuk hideg helyen hagyjuk kihűlni pl terasz.
Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete ?
Ha bonyolultnak érzed nézd meg jobban ? Ez a 20 perces kenyér

dagasztás
20 perc kelesztés
megint 20 perc kelesztés
formázva is 20 perc kelesztés
20 perc sütés 250 fokon
20 perc sütés 230 fokon
pirítás 230 fokon

Trükkök, tippek, praktikák:


230.Teljes kiőrlésű kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Lakatos
Dia well kenyér
Avatar Lakatos Kedvelnék
Dia well kenyér

Az összes hazzávalót összeöntjük a víz kivételével. Azt meglangyosítjuk és fokozatosan a dagasztógépbe öntjük. Kb. 5 percig dagsztjuk, majd 35 percig kelesztjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Paleo kenyér
Paleo kenyér

00 C fokra beállítom légkeverésre a sütőt, vízzel teli edényt teszek bele. Felütöm a tojásokat, belekeverem a mandulalisztet, vizet, utána a lenmagpelyhet, utána a kókuszlisztet,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Zsömle vagy kifli
Zsömle vagy kifli

Élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros vízben. Majd a liszthez, zsírhoz és sóhoz adjuk. Begyúrjuk nem szabad ragacsosnak lennie./ Szükség esetén vízet vagy lisztet használhatunk. N...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Rozsos tönkölyös fonott kenyér (Limara)
Rozsos tönkölyös fonott kenyér (Limara)

A görögjoghurt helyett természetesen hagyományos joghurttal is elkészíthető, de abban az esetben valamivel kevesebb vizet fog kívánni a tészta. A hozzávalókat belemértem a kenyérs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk