50 dkg (500 g) Teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg búzasikér (100 g) (bioboltban,
10 g (2 teáskanál) só
2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
kiskanálnyi cukor /méz
3,5 dl víz
30 g olaj ,zsír
A sikér azért kell bele, hogy lazává varázsolja a tésztát fehér liszt használata nélkül, így ez esetben nem ajánlom az elhagyását.
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe és csurgatunk rá egy kiskanál mézet
A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre. Belemérjük az olajat is.
Egy fakanállal összekeverjük az egészet.
Kidagasztjuk annyira, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó edény falához.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet. (Én csak bent hagyom a gépben)
Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni) (én csak bekapcsolom pár mp-re a gépet)
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra.
Na most jön a cipó formázása. Rakok inkább videót az a tuti ? Egy fontos hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel.
Szilikonos sütőpapírral bélelt kacsasütőbe rakjuk. Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig kb 20 perc, de a lényeg hogy jól megnőjön.
Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen.
Lespricceljük vízzel a megkelt kenyeret Ezután egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen.
Ezután mehet a sütőbe sülni 20 percre. Ha ez letelt, akkor visszacsavarjuk a sütőt 230 fokra és még 20 percig sütjük. Ha ez a 20 perc is letelt, akkor levesszük a fedőt és ízlésünknek megfelelő barnaságig pirítjuk
Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel és ha tudjuk hideg helyen hagyjuk kihűlni pl terasz.
Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete ?
Ha bonyolultnak érzed nézd meg jobban ? Ez a 20 perces kenyér
dagasztás
20 perc kelesztés
megint 20 perc kelesztés
formázva is 20 perc kelesztés
20 perc sütés 250 fokon
20 perc sütés 230 fokon
pirítás 230 fokon
https://kalcirecept.hu/
A lisztből szökőkútot formázunk, a közepébe helyezzük az élesztőt és fél csésze vizet, hogy feloldódjon. Várjon 10 percet, amíg az élesztő aktiválódik. A búzalisztet fokozatosan e...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztát gépben dagasztatom, 20 percig.( Először 2d vízbe belemorzsolom az élesztőt, beleöntöm a folyékony elemeket és a cukrot, rákanalazom a lisztet, majd a sót. Amikor nagyjábó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többit a gép elintézi. - Program: alap kenyér
Elkészítési idő: 190 perc Nehézség: KönnyűA zabpelyhet és a bulgurt egy késes aprítóban megőröljük (nem kell teljesen simára). Dagasztáshoz, illetve a kelesztéshez a kenyérsütő gépet használtam, de lehet dagasztani kézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes