6 db vadgesztenye
(lehetőleg friss,
mert azzal
könnyebb dolgozni)
A gesztenyéket vágd ketté, pucold meg és vágd apró darabokra. Ha friss gesztenyéből készítjük a főzetet, az óriási szerencse, mert nem kell annyit kínlódni a kis fejek meghasításával vagy szétvágásával.
Ha régebbi a gesztenye is érdemes egy kis időre beáztatni, mert így megpuhul a héja, és könnyebben jut a termés belsejébe.
Tedd lábosba 1,2 liter vízben, és a forrástól számítva 10 percig főzd kis lángon. Van olyan recept, ahol a héjával együtt főzik a gesztenyét, de én leszedtem a kemény külsejét és konyhai szeletelővel apró daraboltam a belsejét, így teszem fel főni a recept szerinti vízben.
Én a főzés végén még botmixerrel is pürésítem a már habzó főzetet, így egy sárgás színű, a víznél sűrűbb állagú folyadékot kapok. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, leszűrjük, használatig hűtőben tároljuk.
A fölösleget aprítsd föl gépben és szárítsd ki.
Érdemes max. 10 nap alatt elhasználni, a bolti mosógélekhez hasonló adagolásban, hogy ne menjen tönkre. Ha sok gesztenyét szedtünk, érdemes a megmaradó készletet összedarálni és kiszárítva eltenni – ezt később kisebb adagokban fel lehet használni gél készítésre.
Kiváltja a mosódiót. Én korábban mosódiót használtam a színes ruhák mosásához, de mivel itthon nem terem meg, és több ezer kilométert utazik óriási öko-lábnyomot hagyva maga után, így örülök, hogy kipróbálhattam ezt a helyi alapanyagot. Az olcsóságáról nem is beszélve: ingyen hozzájuthatunk, ha szedünk gesztenyét magunknak.
Főleg színes mosáshoz ajánlom, és ha koszosabbak a ruhák az átlagosnál, akkor a foltokat érdemes marhaepe szappannal vagy folttisztító sóval előkezelni, ahogyan azt a Tiszta Otthon Öko Körökben is megtanulják a résztvevők. Nekem bevált ez a recept, egy próbát mindenképpen megér. Kisgyerekekkel még vidám közös kaland is lehet a gesztenye szedés és előkészítés. A kicsikkel pedig jutalmul elkészülhet a család gesztenye figurákba öltöztetett modellje is. <3 Gesztenye kalandra fel, kicsik és nagyok!
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, szódabikarbónával, összekeverjük a zabpehellyel. Hozzáadjuk az olívaolajat, a villával enyhén felvert tojásokat, sóval, borssal és bazsalikommal...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyűsütőt előmelegítjük 200 fokra • az első 5 hozzávalót (azaz a zöldségeket, a bab kivételével) egy nagy tepsibe szórjuk • meglocsoljuk kevés olívaolajjal, fűszerezzük, jó alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a vízzel 10 perc alatt habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a Norbi lisztet, a sütőport. 23 × 34 cm-es tepsit ( A kis méretű fekete teflon tepsibe sütöm amit a pennyben...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverje össze a sót, borsot, fokhagymát és hagymaport, kakukkfüvet, rozmaring és paprika * A csirkecombokat mindkét oldalon ízesítjük a fűszerkeverékkel * Csavarja be az ízes...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű