60 dkg liszt
22,5 dkg margarin
2 tojás
1 dkg sütőpor
3 ek. cukor
1,5 dkg élesztő /csak a hideg tejfölbe morzsolni/
kb.10-15 dkg tejföl
Töltelék:7 dl sárgabarack lekvár
40 dkg darált dió
4 marék cukor
2 vaníliáscukor
citromhéj
fahéj
fél dl rum
Máz:10 dkg cukor
3-4 ek. kakaó
fél dl víz
A hozzávalókat összegyúrni,fél órára hűtőbe tenni. 5-6 felé osztani,vékonyra nyújtani.
Diót,cukrot,vaníliscukrot,citromhéjat, fahéjat és rumot összekeverni.
Egy tésztalapot megkenni lekvárral,megszórni diós keverékkel,rá a másik tészta,töltelék,megint tészta stb .Az utolsó tésztalapot kis tejföllel lekenni,1 órát pihen a tepsiben.Villával megszurkálni.
180 fokon kb.40-45 percig sütni.
A mázhoz összefőzni víz,cukor,kakaó,majd hozzáadni a margarint.
Még melegen a kihűlt sütire önteni.
5x2 cm szeletekre vágni.
Túrót, tojást, búzadarát és a sót összekeverjük. Pár órát pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Vizes kézzel gombócokat formálunk és forrásban lévő vízben kifőzzük. Zsemlemorzsát...
Elkészítési idő: 6 óra Nehézség: KönnyűA lisztet, a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a zsírt. Ettől lesz a tészta jó porhanyós. Ha nem morzsoljuk jól el zsírt a liszttel, akkor gu...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz almát meghámozzuk, majd közepes méretűre reszeljük. A tojásokat tálba törjük, majd kézi habverővel alaposan felverjük. Hozzáadjuk a reszelt almát. A mákot ledaráljuk, és a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, ezzel is jól elkeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Alapos...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű