50 dkg liszt
30 dkg főtt krumpli
15 dkg puha vaj
2 tojás
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
1/2 kg alma
2 evőkanál étkezési keményítő
cukor (ízlés szerint, az alma savanyúságától függően)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
mazsola (elhagyható)
a tetejére: villával elhabart tojás
Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd a fűszerekkel és a cukorral kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Beleforgatjuk a mazsolát és a keményítőt, majd félretesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet, és állni hagyjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab nem képződik. A krumplit áttörjük, összedolgozzuk a tojással, a vajjal és a citromhéjjal. A liszthez adjuk, majd az egészből sima tésztát gyúrunk. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Utána lisztezett deszkán 1/2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. A korongok közepére 1-1 kiskanál tölteléket helyezünk, a tésztát a töltelékre hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk.
A süteményt sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejét megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Bármilyen más édes töltelékkel is készíthető.
Tegnap este összeállítottam, reggelig hűtőben pihent. Ekkor kb.0.5 cm vastagságúra nyújtottam, közepes pogikiszúróval kiszaggatam, 160C°-on, légkeveréssel, egyszerre 2 tepsivel...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűKeverd össze a ricottát, a joghurtot, az édesítőt és a citromhéját, majd helyezd a hűtőbe. Egy kis edényben keverj össze 1 kanál zselatnint és 2 kanál vizet, majd hagyd besűrűsödn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verem a cukor felével ,a sárgáját kihabosítom a cukor másik felével , hozzá adom a lisztet elkeverem a sütőporral és a tejet is hozzáado...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelék alapanyagait összegyúrjuk. A masszából nedves kézzel diónál kisebb golyókat készítünk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A barna réteg hozzávalóit összegyúrjuk, diónyi menny...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű