50 dkg liszt
30 dkg főtt krumpli
15 dkg puha vaj
2 tojás
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
1/2 kg alma
2 evőkanál étkezési keményítő
cukor (ízlés szerint, az alma savanyúságától függően)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
mazsola (elhagyható)
a tetejére: villával elhabart tojás
Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd a fűszerekkel és a cukorral kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Beleforgatjuk a mazsolát és a keményítőt, majd félretesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet, és állni hagyjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab nem képződik. A krumplit áttörjük, összedolgozzuk a tojással, a vajjal és a citromhéjjal. A liszthez adjuk, majd az egészből sima tésztát gyúrunk. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Utána lisztezett deszkán 1/2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. A korongok közepére 1-1 kiskanál tölteléket helyezünk, a tésztát a töltelékre hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk.
A süteményt sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejét megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Bármilyen más édes töltelékkel is készíthető.
A töltelék tetszőleges, nálunk mákkrém volt, amihez darált mákot és kevés édesítőt annyi forró vízzel kevertem össze, hogy kenhető, de nem folyós krém legyen. A tojásokat a víz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót a joghurttal, cukorral, a lereszelt citromhéjjal, vanília kivonattal elkeverjük. A zselatint előre hidratáljuk pár kanálnyi vízzel, addig kicsavarjuk a citrom levét. A citr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskóta 5 tojásból bambuszrost lisztes verzió (nem kell magasnak lennie, én a gáztepsiben sütötte), amit kb 4*3 cm-es darabokra csíkoztam és vaníliaaromás tejben(mandulatej, lakt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz