0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
0,5 evőkanál só
1 evőkanál kristálycukor
0,5 dl olaj
1 egész tojás
A hozzávalókat 2,5 dl tejjel összedagasztani
kisodorni, a tetejét tojássárgájával + tejjel megkenni, sajtot ráreszelni, vagy szezámmaggal megszórni, kiszaggatni.
Ha megkelt 200 fokon 20 percig előmelegített sütőben sütni: .
Falusi pogácsa
2 közepes burgonya
1 nagy tejföl
3 púpos evőkanál zsír
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
só és bors ízlés szerint (só két csapott kávéskanál, bors kb 1 mokkáskanál)
5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
annyi liszt, hogy fényes rugalmas tésztát kapjunk ( kb 65-70dkg)
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük és áttörjük vagy lereszeljük, kihűtjük., A zsírt , a tojást a tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a burgonyával, sózzuk, borsozzuk, s annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy fényes, rugalmas tésztát kapjunk.Meleg helyen pihentetjük legalább egy fél órát. Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk. A tetejét nem kell bevagdosni, csak megkenni tojással, amelybe egy kis pirospaprikát kevertünk.
A kekszet összetörjük és a vajjal, a porcukorral, a tejszínnel, kakaóval jól összedolgozzuk. Lekapcsolható oldalú sütőformába nyomkodjuk. A babapiskótákat belemártjuk a kávéba és s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLeírt alapanyagokból linzer forma keménységű tésztát gyúrunk ( nem kell pihentetni ) sütőt előmelegítjük 180 fokra Tésztát kb 2 mm vastagra sodorjuk , mintázóval megmintàzzuk vag...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéztészta alapanyagait egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk, annyira van szükség, hogy a tészta formázható legyen, de ne legyen ragadós. Az összegyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét is és újra összekavarjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a mascarponés krémhez. A b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű